• Посилання скопійовано

Коли неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний

У ПФУ роз'яснили, що неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок

Коли неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний

Пенсійний фонд у листі від 17.03.2017 р. №8134/04-11 роз'яснив: якщо відповідна застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, то неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний місяць. Але за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Не забули фахівці ПФУ нагадати й про визначення мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця. Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

ПФУ також повідомив, що доопрацьовує програмне забезпечення в частині врахування суми доплати до мінімального страхового внеску при відображенні інформації щодо страхового стажу. Тобто по особам, яким зарплата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачено внесок (менший ніж мінімальний страховий внесок), та страхувальником здійснено доплату до мінімального ЄСВ (у звітності відображено з типом нарахувань 13), зазначений період буде зараховано до страхового стажу як повний місяць.

У іншому листі  від 16.03.2017 р. № 7918/02-12 ПФУ конкретизував, що особі, якій зарплата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачено ЄСВ (менший ніж мінімальний страховий внесок), та страхувальником здійснено доплату до мінімального ЄСВ, зазначений період враховується до страхового стажу як повний місяць. Але заробітна плата для обчислення пенсії у такому випадку враховується в сумі, нарахованій особі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»