• Посилання скопійовано

Лікарняні, декретні та інші виплати від ФСС: оприлюднено проекти нових постанов

Ще у 2015 році ФСС з ТВП та ФСС НВВ об'єдналися в Фонд соціального страхування. Але оновлення нормативних актів з виплат, які фінансує ФСС, відбувається лише зараз, через три роки

Лікарняні, декретні та інші виплати від ФСС: оприлюднено проекти нових постанов

Про адміністративну реформу, за якою у 2015 році ФСС з ТВП та ФСС НВВ утворили єдиний ФСС, ми писали тут. Але насправді об'єднання цих Фондів тривало майже три роки. Припинити фінансування соціальних програм та виплат  застрахованим особам на цей період було неможливо.

Тому ФСС з ТВП у листі від 21.01.2015 р. № 2.4-17-119З зазначав, що до завершення заходiв, пов’язаних з утворенням ФСС та його робочих органiв, виконання функцiй та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують органи ФСС з ТВП та ФCC НВВ.

При цьому нормативно-правовi та розпорядчi акти цих Фондів дiють до затвердження вiдповiдних рiшень ФСС.

І ось, нарешті, маємо проекти деяких актів ФСС:

Як передбачається, вони наберуть чинності з 1 січня 2018 р. (або після опублікування/прийняття), тож чекати недовго. Одночасно втратять чинність попередні постанови, на підставі яких нові постанови було створено.

 

Що нового у цих проектах?

Відмінності між старими та новими постановами є, але їх небагато. Адже, по суті, фахівці ФСС приводять у відповідність ці документи до Закону № 1105, норми якого діють ще з 01.01.2015 р.

Наприклад, в проекті Порядку  фінансування страхувальників з'явилися норми щодо фінансування ФСС потерпілим на виробництві, передбачені абз. 4 ч. 3 ст. 42 Закону №1105. Тобто документ, який раніше стосувався лише виплат від ФСС з ТВП розширили за рахунок виплат, які до цього призначав ФCC НВВ. Це логічно, адже скоро ці виплати призначатимуться з єдиного джерела - Фонду соціального страхування.  

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Втім, Порядок №24, який до цього регулював призначення виплат особам, постраждалим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, не зникне без згадки. На його основі було розроблено проект одноіменного Порядку, теж приведеного у відповідність до Закону № 1105. 

І обидва нові Порядки пов'язали між собою.

Так, в проекті Порядку  фінансування страхувальників зазначається, що у разі виникнення обставин для надання виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, вони призначаються відповідно до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат.

І ще, зверніть увагу: нова версія Порядку призначення страхових виплат вже не містить спеціальної форми бланку заяви-розрахунку для отримання фінансування внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Окремої форми такої заяви більш не буде!

Як і раніше, фінансування внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання не розглядатиметься на засіданнях комісії (уповноваженого) з соціального страхування і не зазначатиметься у їх протоколах.

Але, п. 9 нового Порядку передбачається, що   виплати потерпілим на виробництві здійснюються після надходження коштів  від ФСС у найближчий строк, установлений для виплати зарплати. Зараз витрати на такі виплати відшкодовуються страхувальнику, тобто виплачуються застрахованим особам до отримання фінансування від Фонду.

Тобто з 1 січня 2018 року:

  • фінансування виплат та допомог від ФСС надаватиметься за однаковою формою заяви-розрахунку (незалежно від причини страхового випадку). Шукати її слід в проекті Порядку  фінансування страхувальників;
  • щоб зробити виплату (надати допомогу) від ФСС, роботодавцю спочатку доведеться отримати на це кошти на окремий рахунок у банку (або для бюджетних установ, в Держказначействі). Теж, незалежно в межах якого виду соцстрахування за Законом № 1105 ці виплати було призначено. 

Також уточнюється строк розгляду заяви-розрахунку органами ФСС. Якщо зараз на це відведено 10 днів, то за новим порядком буде вже 10 робочих днів. До того ж ФСС зможе направляти страхувальнику запит на уточнення інформації у разі потреби.

У випадку знайдення помилок такі заяви-розрахунки будуть відправлятися на доопрацювання. Після виправлення заяви-розрахунки потрібно буде повторно направляти до ФСС, який повторно розглядатиме їх протягом 3 робочих днів.

Після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник повинен буде надсилати повідомлення за формою, наведеною у додатку 2 до проекту Порядку.

Це нова вимога, але форма повідомлення досить проста, заповнюватиметься за змістом граф та рядків. Тому немає затвердженого порядку її складання.

Подати повідомлення можна буде як в паперовій формі (особисто або поштою), так і в формі електронного документу (з електронними цифровими підписами керівника і головного бухгалтера, за наявності).

Повідомлення може бути надіслано у зручний для страхувальника час, але не пізніше завершення місяця з дня проведення виплат застрахованим особам.

Звертаємо увагу! Якщо повідомлення не буде надіслано протягом трьох місяців, у ФСС з'явиться привід завітати до роботодавця на позапланову перевірку щодо виплат. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»