• Посилання скопійовано

Чи нараховувати ЄСВ на суму лікарняних та компенсації відпустки після звільнення працівника

Податківці у своєму листі розповіли, чи потрібно нараховувати ЄСВ на суму лікарняних та компенсації відпустки після звільнення працівника

Чи нараховувати ЄСВ на суму лікарняних та компенсації відпустки після звільнення працівника

Податківці у листі від 29.12.2017 р. №3206/6/99-99-13-02-01-15/ІПК нагадали про норми ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ. За нею для осіб, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів) та інших осіб, які отримують зарплату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання якої перевищує календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Такий порядок нарахування ЄСВ  поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано зарплату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду - середню зарплату за вимушений прогул. Але вони також вказали, що оплата лікарняних не є платою за відпрацьованій час.

Крім цього, відповідно до загальних положень Закону про ЄСВ, страхувальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов'язані сплачувати ЄСВ.

Застрахована особа - це фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соцстрахуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку ЄСВ. Саме тому після звільнення працівника підприємство не несе обов'язку страхувальника, а, відповідно, і платника страхових внесків.

Отже, на суми лікарняних, нарахованих особі після її звільнення, ЄСВ не нараховується.

***

Зазначимо, що за аналогічних обставин ЄСВ не потрібно буде нараховувати на суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, якщо її буде нараховано вже після звільнення працівника з роботи. Про це податківці вказували неодноразово. Читайте про це туттут та тут>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»