• Посилання скопійовано

Проекти порядків призначення страхових виплат від ФСС: версія №2

ФСС оприлюднив вже другу версію проектів порядків призначення страхових виплат як щодо нещасних випадків на підприємстві та професійних захворювань, так і щодо звичайної втрати працездатності. Втім,, поки що це лише проекти, а не затверджені нормативні документи

Проекти порядків призначення страхових виплат від ФСС: версія №2

Нагадаємо, що попередні версії цих проектів були оприлюднені Фондом соцтраху ще у листопаді 2017 року. Докладно ми їх аналізували в аналітиці.

Очікувалося, що вони наберуть чинності з 1 січня 2018 року (або після опублікування/прийняття). Проте, як бачимо, в січні цього не сталося. А 2 лютого ФСС оприлюднив уже нову версію проектів:

Новою запланованою датою набрання чинності цих проектів визначено 1 квітня 2018 р. 

Буде так чи ні - час покаже. Поки що ж пам’ятаймо: нормативно-правовi та розпорядчi акти ФСС з ТВП та ФСС НВВ  дiють до затвердження вiдповiдних рiшень ФСС. А отже, фінансування виплат за страховими випадками, зазначеними в Законі №1105, до затвердження нових нормативних документів здійснюватиметься як і раніше. І форми заяв-розрахунків до цього часу не зміняться. 

 

Чим нові проекти відрізняються від попередніх? 

Докладно про усі зміни ми розкажемо після набрання чинності цих порядків. Проте, щоб знати, на що чекати з другого кварталу 2018 року, нагадаємо основні нововведення, передбачені цими проектами.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Так, оновленими порядками передбачається, що форма заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС стане єдиною для усіх страхових випадків. Отже, незалежно від причини втрати працездатності, роботодавець, який буде оплачувати листок непрацездатності, замовлятиме кошти від Фонду за єдиною формою заяви. Подати її можна буде як в паперовій, так і в електронній формі (підписану ЕЦП) у такі строки: 

  • якщо йдеться про звичайні лікарняні, декретні та допомогу на поховання - не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) з соцстрахування рішення про їх виплату;
  • якщо йдеться про виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання - строки подання заяви-розрахунку має встановити Порядок призначення таких виплат (наразі цього немає, тож чекатимемо на остаточну версію зазначених проектів).   

Як і за попереднім проектом, про здійснення виплат за рахунок Фонду застрахованим особам страхувальник має повідомити ФСС. Повідомлення також можна подати як паперовій, так і в електронній формі, але зробити це потрібно протягом місяця з дня проведення виплат. 

За порушення строків такого повідомлення спеціальної відповідальності наразі не передбачено.  Але, якщо таке повідомлення не подати протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування, слід чекати на позапланову перевірку від Фонду щодо використання страхувальником отриманих коштів. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»