• Посилання скопійовано

Працівник захворів після робочого дня: дії роботодавця

Як бути роботодавцю у випадку, коли працівник відпрацював цілий робочий день, а після нього звернувся до лікаря і отримав листок непрацездатності (в якому цей день позначений як день лікарняного)? Що виплачувати працівнику за цей день: зарплату чи лікарняні? А можливо і те, і те разом? Консультує ФСС

Працівник захворів після робочого дня: дії роботодавця

Коментар до листа ФСС від 10.09.2018 р. №6-14/Н-1231з-1589

Загальновідомо, що підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є листок тимчасової непрацездатності. Він же є підставою для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. 

На сьогодні діють два документи, які регулюють питання щодо листка тимчасової непрацездатності:

Листок непрацездатності видається в день установлення непрацездатності, окрім випадків лікування у стаціонарі (п. 2.5 Інструкції №455). Отже, якщо працівник захворів протягом робочого дня, в цьому листку цей день вже буде зазначений як день лікарняного.

Якщо особа відпрацювала весь робочий день і після його завершення звернулась за медичною допомогою та визнана непрацездатною, то є два варіанта видачі (по суті, датування) листка непрацездатності:

  1. того ж дня;
  2. наступного календарного дня (за згодою особи, яка звернулась за допомогою).

Таким чином, якщо застрахована особа виявила бажання отримати листок непрацездатності того ж дня після завершення робочого дня, тимчасова непрацездатність розпочинається з дня видачі листка непрацездатності. І в такому випадку перший день непрацездатності співпадає з відпрацьованим днем.

Далі такий листок непрацездатності потрапляє до комісії (уповноваженого) з соцстрахування і бухгалтерії роботодавця. 

Звісно, що комісія (уповноважений) перевірятиме правильність складання цього листка і причини тимчасової непрацездатності працівника (адже в деяких випадках лікарняні не виплачуються). Але, припустимо, що все гаразд і працівнику треба цей листок оплатити. При цьому виникає логічне питання: як оплачувати відпрацьований день?  Чи зарплата виплачується разом з лікарняними, чи щось одне на вибір? Відповідь на це питання (з точки зору ФСС) знаходимо у коментованому листі. 

 

Позиція ФСС 

Фахівці ФСС наголошують, що у такому випадку лікарняні виплачуються з другого дня тимчасової непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати, оскільки в перший день страхового випадку працівником відпрацьовано повний робочий день. За цей перший день працівнику нараховується зарплата. Отже, компенсація втрати зарплати через тимчасову непрацездатність йому не потрібна. 

Зверніть увагу: відлік календарних днів тимчасової непрацездатності в цьому випадку все рівно починається з дати видачі листка непрацездатності. Це важливо для того, щоб зрозуміти, скільки календарних днів лікарняного має оплатити роботодавець, а скільки ФСС. 

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання виплачується ФСС застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця (ст. 22 Закон №1105).

Отже, виходячи з роз’яснення ФСС, роботодавець в цьому випадку оплатить лише 4 календарні дні (або меншу їх кількість, якщо лікарняний видано менш, ніж на 5 календарних днів). А ФСС оплачуватиме всі дні непрацездатності, починаючи з 6-го її дня.  Аналогічне роз’яснення міститься тут>>

 

Приклад. Працівник, відпрацювавши робочий день 12 листопада 2018 р., звернувся до закладу охорони здоров’я. І цього ж дня йому відкрили листок тимчасової непрацездатності, оскільки він відмовився від оформлення лікарняного з наступного дня. Лікарняний було видано з 12.11.2018 по 20.11.2018 р. 

Отже, оплачуватися лікарняний буде так:

  • 13.11 – 16.11 – оплачується лікарняний роботодавцем (4 календарні дні, оскільки за 12.11 було виплачено заробітну плату);
  • 17.11-20.11  - оплачується за рахунок ФСС.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»