• Посилання скопійовано

Мінфін змінив Порядок обліку платників ЄСВ

Мінфіном уточнено порядок взяття на облік та зняття з нього членів фермерського господарства та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність (самозайнятих осіб)

Мінфін змінив Порядок обліку платників ЄСВ

Мінфін наказом від 21.10.2019 р. №436 вніс зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Він почне діяти з 19 січня 2020 року, оскільки його було опубліковано в "Офіційному віснику України" №2 від 09.01.2020 року.

 

Зміни для членів фермерських господарств

За п. 2 Наказу №436 члени фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники ЄСВ до дня набрання чинності, подають до ДПС за місцем проживання заяви за формою №12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом двох місяців з дня набрання чинності цим наказом.

Крім того, у новій редакції викладено:

  • заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (форма №1-ЄСВ);
  • заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску (форма №7-ЄСВ);
  • заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ).

Отже, з дати набрання чинності наказу члени фермерського господарства для взяття на облік будуть подавати заяву за формою №12-ЄСВ (додаток 2) та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства. Це передбачено новим п. 3 розд. ІІІ Порядку №1162.

 

Зміни для самозайнятих осіб

Новим п. 7 розділу ІІІ Порядку №1162 вводяться правила взяття на облік особи, яка зареєстрована як підприємець, але одночасно провадить ще й незалежну професійну діяльність.

Така фізична особа буде обліковуватися в контролюючому органі як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Зверніть увагу! Така ознака встановлюватиметься на підставі поданих до ДПС за місцем проживання:

  • заяви за формою №1-ЄСВ з приміткою «Зміни»
  • та копії документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, 
  • або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності, 
  • або заяви та документів, поданих відповідно до пп. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку №1588.

 

Зміни у знятті з обліку самозайнятих осіб та фермерів

За новими правилами зняття з обліку буде відбуватися на підставі заяви за ф. №7-ЄСВ та копій документів:

  • відомостей (витягу) відповідного реєстру про припинення, або зупинення незалежної професійної діяльності, або зміну організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу;
  • документа, що підтверджує дату виходу зі складу членів фермерського господарства, дату, з якої особа підлягає страхуванню на інших підставах, дату звільнення від сплати єдиного внеску відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону №2464.

Увага! Зазначені платники ЄСВ можуть не подавати заяву за формою №7-ЄСВ та решта вказаних документів, якщо таким платником до контролюючого органу подано заяву та документи для зняття з обліку в контролюючих органах, відповідно до розділу XI Порядку №1588. У такому разі датою подання заяви для зняття з обліку платника єдиного внеску вважається дата, що відповідає даті подання заяви згідно з Порядком №1588.

Також для зняття з обліку в контролюючих органах членів фермерських господарств вже не потрібні будуть довідки від ПФУ та ФСС про наявність або про відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів за ф. №8-СК.

У разі смерті фізособи вона зніматиметься з обліку як платник ЄСВ на підставі копії свідоцтва про смерть фізичної особи або відомостей (витягу) з Державного реєстру актів цивільного стану громадян чи інформації органу державної реєстрації актів цивільного стану, визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою згідно з законодавством на підставі відповідного судового рішення, а за наявності у такої особи заборгованості зі сплати єдиного внеску – після списання такої заборгованості.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»