• Посилання скопійовано

Одноразова компенсація витрат на ЄСВ: хто з роботодавців її отримає?

Третім видом одноразової допомоги від Уряду є компенсація витрат роботодавця на сплату ЄСВ за його працівників. В якому розмірі надаватиметься ця компенсація і що треба зробити, щоб її отримати?

Одноразова компенсація витрат на ЄСВ: хто з роботодавців її отримає?

Поява цього виду державної допомоги пов’язана з набранням чинності Закону №1071. Норми, які запроваджені цим Законом, ми докладно розглядали тут.

Порядок надання компенсації юридичним особам, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ, на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1234 (далі – Порядок №1234).

 

Хто має право на цю допомогу?

Перша і очевидна відповідь – це юрособи-роботодавці. Але і серед них не всі!

Як зазначено у ч. 1 ст. 4 Закону №1071 і у п. 2 Порядку №1234, ця компенсація надаватиметься юрособам, лише якщо станом на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку №1236. Звісно, що цей Перелік було затверджено лише 12 грудня, але в цьому випадку він застосовується «заднім числом». Тобто шукаємо у Переліку свій основний вид діяльності. Якщо його там немає – компенсацію вам не виплатять.

При цьому на дату подання заяви про отримання компенсації господарська діяльність  юрособи ще повинна бути не припиненою за даними ЄДР.

І ще – суб’єкт господарювання, який звернувся зі заявою на отримання компенсації, вважається таким, що узгодив розмір сплаченої суми ЄСВ за десять місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом №1071, шляхом отримання через Електронний кабінет витягу, що підтверджує стан його розрахунку з єдиного внеску на перше число місяця, в якому набрав чинності Закон.

Що це означає? Що юрособа, яка подасть заяву, претендує на те, що вона сплачувала ЄСВ протягом лютого-листопада 2020 року, і що про це вона подавала звіти з ЄСВ (і таким чином сума до сплати була узгоджена).

А що, якщо не так? Якщо звітність з ЄСВ не подавалася, а ЄСВ не сплачувався (деякі з роботодавців скористалися тим, що штрафи під час карантину не застосовувались)? Крім адмінштрафів, у роботодавця будуть проблеми з призначенням такої допомоги. Адже її просто немає підстав сплачувати. А розрахунок компенсації, виходячи з частини періоду, Порядком №1234 просто не передбачений. 

Якщо звіти подавалися, а з ЄСВ є борги – компенсацію не виплачуватимуть (п. 5 Порядку №1234). 

 

У якому розмірі надаватиметься компенсація?

Ось тут головний нюанс. Адже компенсуватиметься ЄСВ не за певний період, а у середньомісячному розмірі.

Сума компенсації розраховується як середнє значення сплачених юрособою сум ЄСВ за десять місяців, що передували грудню 2020 року. Тобто до розрахунку будуть братися суми сплаченого ЄСВ за лютий-листопад 2020 року. І ділити загальну суму будуть на 10.

Розмір суми одноразової компенсації суб’єктам господарювання рахуватиметься територіальним податковим органом за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Зменшення розрахункового періоду Порядком №1234 не передбачено. Тому, що буде з новоствореними юрособами-роботодавцями, або тими, які тимчасово зупиняли свою діяльність під час карантину і відправляли своїх працівників на кілька місяців (але не всі 10) у безоплатну відпустку, наразі відповіді немає. Із цим варто звернутись до податківців (або почекати на їх роз’яснення). Але недовго, адже на оформлення компенсації у роботодавців є лише тиждень.

 

В які строки треба звернутися за компенсацією?

Подавати заяву можна з 14 грудня. Граничний строк подання – до 21 грудня 2020 року (сподіваємося, що включно, проте у Порядку №1234 цього не зазначено).

 

До кого звертатися за допомогою?

Для отримання одноразової компенсації ЮО має подати в електронному вигляді заяву до ДПС за місцем обліку як платник ЄСВ.

Заява подається засобами електронного зв’язку в електронній формі у форматі (стандарті), затвердженому ДПС в установленому порядку, з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» зі зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису.

Тобто в паперовому вигляді цю заяву подати не можна!

Про те, що заява прийнята до розгляду, свідчитиме перша квитанція. Датою подання заяви є дата, зафіксована у квитанції про отримання заяви (перша квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі), надсилається юрособі протягом операційного дня та є підтвердженням отримання такої заяви.

При цьому зазначається, квитанції надсилатимуться на електронну адресу, з якої надійшла заява, а також розміщуватимуться в Електронному кабінеті.

Проте подробиць, у якому форматі (стандарті) ДПС бажає отримувати такі заяви і за допомогою якого програмного забезпечення, податківці поки не надали. Немає форми такої заяви і в самому Електронному кабінеті.

На нашу думку, єдиний шлях зараз подати таку заяву, це:

  • скласти її на папері,
  • підписати керівником,
  • сканувати
  • збережену в електронному форматі копію надіслати за допомогою сервісу «Листування з ДПС» в Електронному кабінеті, скориставшись інструкцією від податківців.

А далі так: інформація про прийняття до розгляду заяви зазначається у першій квитанції. У разі, коли подана заява не відповідає вимогам ч. 2 ст. 18 Закону «Про електронні довірчі послуги» та формі згідно з додатком до цього Порядку, відсутні або недостовірно заповнені обов’язкові реквізити заяви, у першій квитанції повідомляється про її неприйняття зі зазначенням причин та пропонується подати нову заяву.

 

Що зазначається у заяві?

Згідно з формою у додатку до Порядку №1234, в заяві слід зазначити:

  • відомості про орган ДПС, якому подається заява. Це податкова, у якій юрособа перебуває на основному обліку, і зазначаються код і назва цього органу; 
  • відомості про заявника-юрособу. А саме: найменування і податковий номер, а також контактний номер телефону. Обов'язково треба вказати основний вид діяльності – назву і КВЕД. А також номер рахунку (в форматі IBAN), на який буде перераховано допомогу. Це може бути будь-який поточний гривневий рахунок юрособи. 

Заяву має підписати керівник юрособи (або інша уповноважена особа). Проставляється лише ПІБ такої особи і дата підпису.

Зверніть увагу: якщо в заяві недостовірно заповнені обов’язкові реквізити, дані заяви не відповідають відомостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань або в заяві відсутні дані про основний вид діяльності відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 Закону, провадження якого дає право на отримання суми компенсації, у другій квитанції повідомляється про неприйняття заяви зі зазначенням причин та пропонується подати нову заяву.

Після усунення виявлених недоліків суб’єкт господарювання може подати нову заяву, але не пізніше 21 грудня 2020 року.

 

Коли виплатять кошти?

Заява розглядається територіальним органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання. Перебіг трьох робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання такої заяви. У разі коли останній день строку розгляду заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

Про результати розгляду заяви суб’єкту господарювання надсилається квитанція про внесення даних заяви до реєстру (друга квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Адже ДПС веде Реєстр осіб, яким виплачуватиметься така компенсація. І забезпечує передавання інформації з реєстру до Казначейства в хронологічному порядку отримання заяв. На підставі отриманої від ДПС інформації Казначейство перераховує з небюджетного рахунка Мінекономіки кошти компенсації суб’єктам господарювання.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»