• Посилання скопійовано

Під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ: аналіз Закону №2682

Законом №2682 мало б бути врегульовано питання врахування періодів несплати ЄСВ під час війни до страхового стажу. Але через аргументацію Мінфіну щодо негативного впливу цієї норми, при прийнятті Закону у ІІ читанні її було виключено

Під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ: аналіз Закону №2682

Нагадаємо, що 3 листопада В. Зеленський підписав Закон України від 18.10.2022 р. №2682-IX, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ та деяких інших законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Спочатку передбачалося, що для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану, такий період буде включатися до страхового стажу та буде вважатися, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску.  Саме такій редакції законопроєкт було ухвалено у першому читанні. 

Проте згодом Мінфін у своєму висновку до законопроєкту зазначив, що реалізація цього положення може мати негативний вплив на бюджет Пенсійного фонду, а вартісна величина впливу законопроєкту буде залежати від кількості ФОПів, які не сплатять страхові внески у період воєнного, надзвичайного стану та періоду, за який таким особам буде зараховано страховий стаж без сплати ЄСВ.

Крім того, Головне науково-експертне управління Апарату ВРУ звернуло увагу, що надання соціальних послуг та виплата матеріального забезпечення застрахованим особам безпосередньо залежить від сплати ЄСВ. У зв’язку з цим у разі звільнення зазначених осіб від сплати необхідно буде визначити джерело фінансування та забезпечити його сплату.

Через це ВРУ при прийнятті у ІІ читанні законопроєкту відмовилася від ідеї зараховувати страховий стаж без сплати ЄСВ.  

Тож все залишається як й було до появи законопроєкту №7433 і так, як йшлося у розʼясненнях ДПС: якщо ФОП не сплачує ЄСВ під час війни – страхового стажу у нього не буде.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»