• Посилання скопійовано

Сумісники знов матимуть право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних: законопроєкт

ПФУ нарешті розробив та оприлюднив законопроєкт щодо змін до Закону про соцстрахування і свої повноваження. За ним передбачено відновлення права сумісників на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних

Сумісники знов матимуть право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних: законопроєкт

Ми вже вказували, що у своєму листі 26.01.2023 р. №2748-2294/К-03/8-2800/23 фахівці ПФУ зазначили, що питання надання лікарняних за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності врегульовано нормами Порядку №440. І це відповідає нормі абзацу другого ч. 2 ст. 15 Закону №1105

Але, як відомо, сумісники з 1 січня 2023 року отримують лікарняні за всіма місцями роботи лише в межах перших 5 днів, а решта лікарняних і декретні – лише за одним місцем роботи. За що ж вони тоді платять ЄСВ за всіма місцями роботи? На це питання ПФУ відповіді не надавав.

Ми цю проблему вже зазначали тут.

 

Що передбачає законопроєкт?

І ось наразі на сайті ПФУ оприлюднено проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування».

 

Фінансування лікарняних та декретних сумісників

Законопроєктом заплановано уточнення норми абзацу другого ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом. Тож ПФУ вже погодився, що це відповідатиме іншим нормам Закону №1105 та Закону про ЄСВ.

Увага! Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тобто норма для сумісників діятиме тільки на страхові випадки, які виникатимуть з цієї дати.

 

Фінансування лікарняних під час війни у разі неможливості виконання обовʼязку роботодавцем

Змінами до Закону №1105 також пропонується передбачити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження цього страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період війни, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданої до уповноваженого органу управління ПФУ. Цю заяву можна буде подати в паперовій або електронній формі.

Виплати здійснюватимуться територіальним органом уповноваженого органу управління ПФУ за місцем проживання/перебування застрахованої особи.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»