• Посилання скопійовано

Оплата лікарняних сумісникам та тим, хто працює за ЦПД: розʼяснення від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики каже, що не передбачено оплати перших п'яти днів хвороби застрахованій особі, яка працює на умовах ЦПД. А от сумісникам за ці 5 днів лікарняні потрібно оплачувати

Оплата лікарняних сумісникам та тим, хто працює за ЦПД: розʼяснення від Мінсоцполітики

До Мінсоцполітики звернулися із наступними чотирма запитаннями. 

 

Зміст запиту

1. Наскільки законна позиція Пенсійного фонду України? Адже фактично з 01.01.2023 р. невиплата допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у звязку із вагітністю та пологами сумісникам призводить до втрати сум виплат працівниками, тоді як єдиний внесок сплачується за усіма місцями роботи. Це перекручування фахівцями Пенсійного фонду України норм законодавства чи задум законотворця через викладення з 1 січня 2023 року норм Закону про соцстрахування в новій редакції?

2. Якщо прийняти позицію Пенсійного фонду України, то чи потрібно оплату перших 5 днів хвороби оплачувати за усіма місцями роботи (діяльності), як це було до 01.01.2023 р.? Тобто допомогу з Пенсійного фонду України платимо лише за одним місцем роботи, а от перші 5 днів мають оплатити всі роботодавці?

3. Також виникає питання щодо ситуації, коли листок непрацездатності має бути оплачений лише за одним місцем роботи. То чим є дні відсутності на роботі за іншими місцями роботи, де не нараховують оплату? Чи виключати їх у майбутньому як невідпрацьовані дні згідно із законодавством (тимчасова непрацездатність, хоча і неоплачувана) відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100, якщо працівник піде у відпустку, чи буде нараховуватися компенсація відпускних?

4. Чи оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності фізичним особам, які виконують роботи (надають послуги) за договорами цивільно-правового характеру?

 

Що відповіло Мінсоцполітики

Оскільки зараз Мінсоцполітики вже позбавлено функції з консультування з трудового законодавства, тож, не дивно, що його відповідь була дуже короткою, а табелювання таких спірних лікарняних в ній і зовсім не було розглянуте.

 

Щодо лікарняних фізособі за договором ЦПХ

У листі фахівці Мінсоцполітики розповіли, що Перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються відповідно до Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 №440 (далі – Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

При цьому положеннями Порядку не передбачено оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює на умовах цивільно-правового договору. Отже, відповідь на питання 4 – ні.

 

Щодо лікарняних сумісника, який хворіє лише 5 днів

Фахівці Мінсоцполітики зазначили, що за п. 2 Порядку №440 оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). 

Отже, виходить, що в оплаті перших 5 днів тимчасової непрацездатності змін нібито не відбулося. 

У своєму листі 26.01.2023 р. №2748-2294/К-03/8-2800/23 фахівці ПФУ теж зазначили, що питання надання лікарняних за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності врегульовано нормами Порядку №440. І це відповідає нормі абзацу другого ч. 2 ст. 15 Закону №1105

Але, чому тоді сумісники отримують лікарняні за всіма місцями роботи лише в межах перших 5 днів, а решта лікарняних і декретні – лише за одним місцем роботи? За що ж вони тоді платять ЄСВ за всіма місцями роботи? На це питання ПФУ та Мінсоцполітики не відповідають.

Ми цю проблему вже зазначали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»