• Посилання скопійовано

Гарантії донорам крові та її компонентів від роботодавця

В яких нормативних актах зазначено про гарантії донорам від роботодавця? За яких умов та як надається інший день відпочинку? Як діяти роботодавцеві, якщо день донації припадає на вихідний день?

Гарантії донорам крові та її компонентів від роботодавця

Про донорів у КЗпП

Питання гарантій донорам від роботодавця врегульоване у ст. 124 КЗпП.

Донору гарантується:

  1. у дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові - звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку за кошти роботодавця;
  2. безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові донору надається день відпочинку зі збереженням середнього заробітку за кошти роботодавця.
  3. за бажанням донора цей день приєднується до щорічної відпустки.

 

Обов’язки роботодавця та гарантії донору згідно із Законом № 931

У частині другій ст. 12 Закону № 931 зазначено, що керівники підприємств зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які є або виявили бажання стати донорами крові та/або компонентів крові, у дні відповідного медичного обстеження і донації крові або компонентів крові (крім випадків, якщо відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків).  

Унаочнимо у таблиці гарантії та пільги працівнику-донору

Гарантії та пільга працівнику-донору

 

Гарантія

Зміст та умови

Норми законодавства

1

Збереження середньої зарплати та увільнення від роботи 

Працівник подає заяву щонайпізніше за один робочий день до дня донації, а роботодавець увільняє донора від роботи у день донації та зберігає середній заробіток

Ч. 2 ст. 20 Закону № 931

2

Надання іншого дня відпочинку

Працівник надає довідку за формою № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг», а роботодавець надає донору день відпочинку після кожного дня донації, зі збереженням середнього заробітку  

Ч. 2 ст. 20 Закону № 931

3

Приєднання до щорічної відпустки дня відпочинку

Інший день відпочинку, зазначений у п. 2, може бути приєднаний до щорічної відпустки за бажанням працівника 

Ч. 2 ст. 20 Закону № 931

4

Продовження щорічної відпустки 

Працівник надає заяву та довідку за формою № 435/о, а роботодавець продовжує на один день щорічну відпустку, якщо працівник здавав кров під час щорічної відпустки *

Ч. 2 ст. 20 Закону № 931

5

Оплата лікарняного в розмірі 100% незалежно від стажу 

За умови, що донор упродовж року безоплатно здав:

  • кров - сумарно 2 разові максимально допустимі дози; 

  • плазма крові - сумарно 4 разові максимально допустимі дози 

Ч. 4 ст. 20 Закону № 93

* Мінекономіки у листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07 звертає увагу, що у разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга - така відпустка продовжується на один день.

 

Процедура взаємодії донора та роботодавця

Дії працівника-донора та дії роботодавця:

  1. Працівник пише заяву роботодавцю не пізніше ніж за один робочий день до дня донації.
  2. Роботодавець видає наказ про увільнення на час донації крові.
  3. Роботодавець оплачує «донорські» дні.
  4. Роботодавець надає донору після кожного дня донації крові та (або) її компонентів день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Працівник може приєднати день відпочинку до щорічної відпустки.

 

Написання працівником заяви 

Працівник не пізніше ніж за один робочий день до дня донації має написати роботодавцю заяву про бажання пройти обстеження і здати кров (п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону про донорство).  

Зверніть увагу, якщо працівник не попередив роботодавця не пізніш як за один робочий день до дня донації, то він не матиме права на інший день відпочинку замість відпрацьованого. Це випливає з листа Мінекономіки від 23.03.2022 р. № 4712-06/11070-07.

У згаданому листі зазначається також, що законодавством не визначено форму такої заяви. Однак, виходячи зі змісту вищенаведених норм Закону № 931, фахівці Мінекономіки вважають, що не пізніше ніж за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові донор має подати на ім’я керівника заяву довільної форми про намір здати кров та/або компоненти крові, вказавши день донації (медичного обстеження) і спосіб використання додаткового дня відпочинку (використання його одразу за днем донації або приєднання до щорічної відпустки / її частини згідно з графіком відпусток).

Так само у разі, якщо за погодженням із керівництвом підприємства, в день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор був залучений до роботи або несення служби, у цій самій (або окремій) заяві працівник має вказати спосіб використання іншого дня відпочинку.

Надання іншого дня відпочинку замість дня донації у разі, якщо таку заміну не було погоджено з керівництвом, законодавством не передбачено.

 

Заява

Прошу увільнити мене від роботи 18.07.2023 р. для проходження медичного обстеження та безоплатної донації крові й надати день відпочинку 19.07.2023 р. 

Довідку про донацію крові та проходження медичного обстеження зобов’язуюсь надати не пізніше 20.07.2023 р.

 

Роботодавець видає наказ про увільнення на час донації крові 

Якщо відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків, то увільнити такого працівника від роботи роботодавець не може. Якщо ж перешкод немає, то працівник увільняється від роботи зі збереженням середнього заробітку (ч. 2 ст. 20 Закону про донорство). 

Якщо ж немає можливості надати цілий робочий день для донації, то можливо відпустити лише на години протягом робочого дня, необхідні для проходження медичного обстеження та здавання крові. 

При цьому треба уточнити у працівника (а краще, щоб він це відразу написав у заяві), коли він хоче скористатися іншим днем відпочинку. Врахувавши та уточнивши всі деталі, потрібно видати наказ про увільнення працівника від роботи. 

 

Про увільнення Клари Романюк  

від роботи у зв’язку з донацією

крові та надання дня відпочинку

Керуючись статтею 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30 вересня 2020 р. № 931-IX,

НАКАЗУЮ:

1. РОМАНЮК Клару Віленівну, менеджера відділу збуту, увільнити від роботи 18 липня 2023 р. зі збереженням середнього заробітку.

2. Надати Кларі Романюк день відпочинку зі збереженням середнього заробітку 19 липня 2023 р.

3. Кларі Романюк 20 липня 2023 р. надати довідку за формою № 435/о, що підтверджує факт донації крові.

Підстава: заява Клари Романюк від 17.07.2023, зареєстрована за № 23.

 

Зверніть увагу та попередьте працівника про те, що дня відпочинку у нього може й не бути, якщо під час медичного обстеження буде виявлено протипоказання для донації. Тобто день обстеження буде оплачений у розмірі середнього заробітку, але дня відпочинку не буде. Адже день відпочинку гарантується лише донорам.

 

Як зрозуміти, чи було лише обстеження, чи й була донація?  

У частині другій ст. 20 Закону 931 зазначається, що підставою для звільнення від роботи є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та/або компонентів крові за формою та в порядку, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я. Форми довідок затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.07.2003 р. № 301.

Тож у цій ситуації відповідь на запитання буде відома після надання працівником медичної довідки, а саме:

  1. Форма № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг» покаже, що працівник здавав кров чи її компоненти.
  2. Форма № 436/о «Довідка щодо обстеження донора» покаже, що працівник лише пройшов обстеження і здавання крові не було. 

 

Надання дня відпочинку після донації та приєднання його до щорічної відпустки

Як оплачуватиметься день донації, який припадає на вихідний день? 

Міністерство економіки України в листі від 28.12.2021 р. № 4712-06/61078-09 зазначило, що у разі коли день донації припадає на вихідний чи святковий день, донор не може бути звільненим від роботи у цей день, оскільки він вже є неробочим. 

Те саме стосується і дня відпочинку, що безпосередньо іде за днем донації, якщо він вже є неробочим чи святковим днем (хоча наразі, у зв’язку із воєнним станом і нормами Закону № 2136, це не актуально). 

Проте фахівці Мінекономіки зробили висновок, що після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у тому числі у разі донації у вихідні, святкові, та неробочі дні, працівникові надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку - у разі якщо цей (наступний за днем донації) день є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Таку саму позицію фахівці Мінекономіки озвучували і в листі від 23.03.2022 р. № 4712-06/11070-07.

 

Розглянемо позицію Мінекономіки на прикладах

Приклад 1. Працівник працює з 5-денним робочим тижнем з вихідними у суботу та неділю. Працівник здає кров у п’ятницю 30.06.2023 р. На підставі заяви 30 червня працівника увільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку. 

Але 1 серпня (субота) у працівника вихідний, тож інший день відпочинку йому не надають. Також не зберігають середню зарплату, і немає підстав переносити цей день на інший день чи приєднувати до щорічної відпустки

 

Приклад 2. Працівник працює із 5-денним робочим тижнем з вихідними у суботу та неділю. Працівник здавав кров у суботу, 08.07.2023 р. День донації крові і наступний за ним день, неділя 09.07.2023 р., є вихідними. 

У цій ситуації працівнику писати заяву роботодавцеві не потрібно. Адже працівнику не надається  ні увільнення від роботи на день донації, ні інший день відпочинку, і середній заробіток на день донації не виплачується. 

 

Приклад 3. Працівник працює із 5-денним робочим тижнем з вихідними у суботу та неділю. Працівник здавав кров у неділю, 16.07.2023 р. 

У цій ситуації працівнику доцільно написати заяву на ім’я роботодавця. Адже хоча день донації для працівника є вихідним днем і в цей день увільнення не буде, право на інший день відпочинку він має. У понеділок, 17.07.2023 р., працівника слід увільнити від роботи зі збереженням середнього заробітку, оскільки понеділок – робочий день після донації. 

***

Читайте також

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»