• Посилання скопійовано

Оновлено порядок оформлення і подання скарг платниками податків

Порядком визначено процедуру оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів під час адміністративного оскарження

Оновлено порядок оформлення і подання скарг платниками податків

Мінфін наказом від 21.10.2015 р. №916 (зареєстрований в Мін'юсті 23.12.2015 р.) затвердив новий Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами.

Цим Порядком визначено процедуру оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів під час адміністративного оскарження.

Процедура адміністративного оскарження вважається досудовим порядком вирішення спору.

Водночас Порядок не застосовується щодо оскарження рішень контролюючих органів, дій або бездіяльності їх посадових осіб та інших працівників, якщо спеціальним законом встановлено інший порядок оскарження таких рішень, дій або бездіяльності, а також при оскарженні постанов, прийнятих у справах про адміністративні правопорушення.

Якщо скарга стосується оскарження декількох рішень контролюючого органу, щодо частини яких існує інший порядок оскарження, вимоги цього Порядку застосовуються відносно тих рішень, стосовно яких не передбачені інші процедури оскарження.

Згідно з Порядком, не підлягають адміністративному оскарженню:

  • грошові зобов'язання, самостійно визначені платником податків;
  • рішення контролюючих органів, які оскаржені платником податків у судовому порядку.

Скарга подається у письмовій формі до контролюючого органу вищого рівня протягом 10-ти календарних днів, що настають за днем отримання платником податків рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає грошове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження такого рішення протягом 30-ти календарних днів, що настають за днем надходження такого рішення.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане на 12 січня 2016 року в №2 "Офіційного віснику України".

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»