• Посилання скопійовано

Міністерство юстиції працює над законопроектом «Про звернення»

У зв’язку з ухваленням ЗУ «Про адміністративну процедуру», який набирає чинності 15 грудня 2023 року, постала необхідність у комплексному оновленні чинного ЗУ «Про звернення громадян». Тому, наразі Мінюст працює над законопроектом «Про звернення»

Міністерство юстиції працює над законопроектом «Про звернення»

Узв’язку з ухваленням Закону України «Про адміністративну процедуру», який набирає чинності 15 грудня 2023 року, постала необхідність у комплексному оновленні чинного Закону України «Про звернення громадян». Тому, наразі Міністерство юстиції працює над законопроектом «Про звернення».

«Ключові зміни стосуватимуться зміни видів звернень, які розглядатимуться за законом про звернення. Зокрема це стосується скарг. Так, вона буде вимогою щодо обмеженого кола питань, а саме щодо ненадання ним відповіді на звернення або залишення його без розгляду. Важливо, що тепер будуть враховані ключові принципи взаємодії між заявниками і суб’єктами владних повноважень, зокрема, такі як рівності перед законом, своєчасність і розумний строк, ефективність тощо», – про це розповів заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук в одному з інтерв'ю.

Також у проекті Закону розширено перелік суб’єктів звернення, які не обмежуються лише громадянами, уточнені права та обов’язки суб’єктів звернення. Зокрема, більше деталізовано право заявника отримати інформацію про порядок подання і розгляду звернень, про реєстрацію звернення та стан його розгляду, а також на інформування у разі залишення звернення без розгляду.

Загалом серед новацій, які передбачає законопроект «Про звернення»:

  • чітке розмежування між зверненнями, які вирішуватимуться згідно із Законом про адміністративну процедуру, і зверненнями, які розглядатимуться відповідно до Закону про звернення;
  • суб’єкти розгляду будуть забезпечувати щорічний внутрішній моніторинг за дотриманням вимог закону;
  • функціонуватимуть системи опрацювання звернень з метою їх оперативного опрацювання суб’єктами розгляду;
  • проводитиметься щорічний внутрішній моніторинг за дотриманням вимог закону;
  • у проекті Закону, на відміну від чинного, чітко визначається право на звернення юридичних осіб та громадських об’єднань;
  • уточнюються вимоги до звернення;
  • запроваджується такий вид звернення, як прохання щодо отримання роз’яснення щодо здійснення державної політики, вирішення питань місцевого значення;
  • оновлюється підхід щодо проведення особистого прийому.

На сьогодні ведеться активна робота з опрацювання та врахування пропозицій до законопроекту, що надійшли та продовжують надходити від заінтересованих сторін, у тому числі у процесі громадського обговорення, імплементації пропозицій Програми SIGMA.

Після напрацювання остаточної редакції проекту Закону України «Про звернення» будуть проведені погодження та консультації, і його буде внесено на розгляд Уряду.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»