• Посилання скопійовано

Чи може засновник працювати як директор без зарплати?

Якщо підприємство тимчасово не має можливості платити зарплату працівникам, навіть директору, чи може він працювати без зарплати? Чи треба для цього вносити зміни в Статут?

Чи може засновник працювати як директор без зарплати?

Нагадаємо, що «директор» – це назва посади, яку обіймає фізособа. А наявність посади – це ознака трудових відносин, які обов’язково передбачають оплату праці. Отже, якщо засновник перебуває на посаді директора (саме так його зазначено в документах підприємства), то працювати без нарахування йому зарплати він не може.

Інша річ, що засновник може виконувати обов’язки керівника підприємства, не обіймаючи при цьому жодної посади і не перебуваючи із таким підприємством у трудових відносинах.

Під час складення власної редакції статутів засновники/учасники ТОВ визначають повноваження виконавчого (одноосібного чи колегіального) органу з урахуванням нового Закону про ТОВ/ТДВ.

При цьому у разі, коли управління підприємством здійснює засновник/учасник, то на випадок звільнення такого керівника за трудовим договором (контрактом) чи за договором ЦПХ (ч. 12 ст. 39 Закону про ТОВ/ТДВ) зазвичай у статуті прописують окремі положення про управління підприємством, керуючись ст. 65, 128 ГКУ. Отже, цілком можлива ситуація, коли засновник/учасник здійснюватиме управління підприємством без оплати його праці та без укладення трудового договору (контракту) чи договору ЦПХ (або після розірвання таких договорів). 

Йдеться про приписи ч. 2 ст. 65 ГКУ, якими передбачено, що власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Втім, відповідних положень у Модельному статуті немає: п. 35 – 38 цього статуту не містять жодних умов щодо управління ТОВ безпосередньо його засновником/учасником. 

 

Чи є можливість внесення змін до Модельного статуту?

Відповідно до ч. 811 ст. 11 Закону про ТОВ/ТДВ Модельний статут товариства є багатоваріантним та передбачає можливість обрання різних його редакцій, у тому числі редакції «за замовчуванням», яка формується з положень, рекомендованих Кабінетом Міністрів України. Товариство має право у будь-який час змінити редакцію Модельного статуту, на підставі якого воно діє, обравши інше альтернативне положення серед тих, що передбачені КМУ.

Отже, зміни до Модельного статуту можна вносити лише в межах запропонованих реакцій, і немає можливості вносити окремі власні (визначені самими засновниками/учасниками) положення. Це правило працює і в тому випадку, коли Закон про ТОВ/ТДВ дозволяє засновникам/учасникам самостійно визначити та прописати у статуті окремі права, дії чи обов’язки – інші, ніж запропоновані Законом чи не врегульовані ним.

 

Чи можна обійтися без внесення змін до статуту?

На жаль, ні. Згідно з ч. 1, 2 ст. 65 ГКУ управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна й участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 39 Закону про ТОВ/ТДВ виконавчий орган товариства здійснює управління поточною діяльністю товариства. До компетенції виконавчого органу товариства належить вирішення всіх питань, пов’язаних з управлінням поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників та наглядової ради товариства (у разі утворення). Виконавчий орган товариства підзвітний загальним зборам учасників і наглядовій раді товариства (у разі утворення) та організовує виконання їхніх рішень.

Таким чином, визначення повноважень з управління ТОВ одним із засновників/учасників безпосередньо мають бути прямо прописані у статуті, у т.ч. з переліком випадків, коли таке може відбуватися без укладення договору (трудового чи цивільно-правового) з найманим керівником (з числа учасників чи третьої особи).

І оскільки відповідні положення неможливо прописати у Модельному статуті, то учасники ТОВ мають можливість скласти власну редакцію статуту та здійснити його держреєстрацію у державного реєстратора шляхом відмови від застосування Модельного статуту та переходу на статут власної редакції.

Відповідно до ч. 8 ст. 17 Закону №755 для державної реєстрації переходу юридичної особи з Модельного статуту на діяльність на підставі власного установчого документа потрібно подати такі документи:

  1. заяву про державну реєстрацію переходу з модельного статуту на діяльність на підставі власного установчого документа;
  2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про перехід на діяльність на підставі власного установчого документа та затвердження установчого документа;
  3. установчий документ юридичної особи.

 

Чи можна внести зміни до договору між ТОВ та керівником?

Існують випадки, коли керівником ТОВ є один з учасників (чи єдиний учасник), якого приймають на посаду керівника товариства на умовах трудового законодавства (ст. 21, 24 КЗпП).

При цьому Закон про ТОВ/ТДВ вказує на можливість віднесення керівника до посадових осіб із вказівкою на це безпосередньо у статуті (ч. 1 ст. 42) Аналогічні норми зазначені й у ч. 3 ст. 65, ч. 4 ст. 128 ГКУ

Винагорода за виконання посадовою особою своїх обов’язків та надання їй інших благ можливі виключно на умовах та підставах, зазначених у договорі між нею і товариством (ч. 2 ст. 42 Закону про ТОВ/ТДВ). 

Водночас ці норми не вказують на можливість застосування вимог інших законів для врегулювання відносин між ТОВ а керівником. Тобто йдеться про те, що у трудовому договорі (контракті) з керівником, навіть якщо це один з учасників (єдиний учасник) ТОВ, не можна встановити положення, коли такий учасник товариства може здійснювати функції управління підприємством без оплати.

Тому, знову ж такі, при визначенні положень щодо управління підприємством учасником ТОВ їх потрібно прописати саме у статуті, а не у такому договорі (контракті), у т.ч. шляхом внесення змін до них.

 

Якщо єдиний засновник ТОВ – чи можна виправити ситуацію рішенням (протоколом) єдиного засновника?

За загальним правилом, протокол зборів учасників ТОВ використовується для проведення загальних зборів учасників ТОВ з метою прийняття рішень з питань діяльності товариства. Проте йдеться лише про прийняття рішень з питань, визначених у статуті.

Зокрема, у товаристві, що має одного учасника, рішення з питань, що належать до компетенції загальних зборів учасників, приймаються таким учасником товариства одноособово та оформлюються письмовим рішенням такого учасника (ч. 1 ст. 37 Закон про ТОВ/ТДВ).

Тому у разі якщо ТОВ діє на підставі Модельного статуту, то вирішувати питання управління товариством безпосередньо одним з учасників (єдиним учасником) можливо лише після затвердження власної редакції статуту з відповідними положеннями про управління товариством без укладення трудового договору (контракту) та без оплати праці за таке управління. Адже рішення єдиного засновника має відповідати вимогам статуту та прийматись з питань, визначених у ньому.

Таким чином, відповідаючи на запитання, варто зауважити, що в ситуації, коли ТОВ тимчасово не планує здійснювати діяльність та звільнило працівників, у т.ч. директора, останній як єдиний засновник/учасник ТОВ може управляти товариством (виконувати функції керівника) без нарахування йому заробітної плати, лише за умови наявності у статуті відповідних положень. Для цього такому єдиному учаснику ТОВ потрібно:

  1. затвердити власну редакцію статуту, де прописати можливість управляти Товариством без оплати праці на період до відновлення діяльності підприємства,
  2. здійснити державну реєстрацію переходу ТОВ з Модельного статуту на власну редакцію статуту,
  3. звільнити керівника за правилами трудового законодавства (якщо цього ще не зроблено) та вже у протоколі прописати управління товариством безпосередньо єдиним учасником без оплати праці, без внесення змін до ЄДР щодо особи керівника. Проте з приміткою, що керівник здійснює управління підприємством без оплати праці, що буде відображатись у відкритому доступі до ЄДР у розділі «обмеження керівника щодо представництва юридичної особи» – реєстраційна заява форми 2 арк. 3 та у відповідному розділі в ЄДР (про що подати реєстраційну заяву про внесення змін до відомостей про керівника в ЄДР).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»