• Посилання скопійовано

Держгірпромнагляд: На зміну ревізіям та перевіркам приходить державний аудит

Держгірпромнагляд України переорієнтовує систему внутрішнього фінансового контролю з ретроспективного на упереджувальний, тобто посилює попередній і поточний контроль. Про це під час засідання Колегії заявила начальник відділу контрольно-ревізійної роботи Держгірпромнагляду Світлана Аніщенко.

Ревізій та перевірок більше не буде. Натомість, відповідно до Порядку, затвердженого постановою №1001, у центральних органах виконавчої влади запроваджується державний аудит, під час якого досліджується причина виникнення порушення, визначаються винні особи та надаються пропозиції щодо усунення порушення, а найголовніше: створюються умови для неможливості виникнення таких порушень у подальшому.

Передумовою прийняття такого Урядового рішення є погіршення стану фінансово-бюджетної дисципліни, зростання обсягів фінансових порушень, пов’язаних із прямими порушеннями законодавства, бухгалтерськими помилками, неефективними управлінськими рішеннями, наслідками яких є значні збитки, завдані державі.

За словами начальника відділу контрольно-ревізійної роботи, порушення, виявлені торік у Держгірпромнагляді, призвели до втрати майже 160 тис. грн. Водночас майже 136 тис. грн вдалося повернути завдяки постійному моніторингу питання повернення завданих збитків державі.

Контрольно-ревізійний відділ під керівництвом голови Держгірпромнагляду Олександра Хохотви почав проводити попередній контроль ще з минулого року. Відділ не тільки надавав керівництву інформацію про законність бухгалтерського обліку та фінансової звітності, але й здійснював аналіз фінансового стану підприємств, надавав інформацію про схеми виведення державних коштів з обігу підприємств, пропозиції з питань оплати праці та ефективного планування кошторисів бюджетних установ.

«Зміна ідеології, усвідомлення керівниками всіх рівнів власної персональної відповідальності за стан фінансово-бюджетної дисципліни та становлення належного рівня попереднього і поточного контролю в державних органах не може відбутися за один рік», — переконана С.Аніщенко. — Прикладом у цьому питанні є керівництво Держгірпромнагляду і ті керівники організацій та підприємств, які не допустили фінансових порушень завдяки високому рівню відповідальності».

За результатами контрольних заходів у 2011 році видано 10 розпорядчих документів, у т. ч. 4 рішення колегії та 6 наказів. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 осіб, які не забезпечили дотримання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з фінансових питань, 6 працівників звільнено із обійманих посад.

Колегія Держгірпромнагляду одноголосно вирішила запровадити персональну відповідальність керівників підпорядкованих установ, організацій, підприємств за своєчасне відшкодування незаконно витрачених коштів та організувати роботу щодо запобігань порушенням фінансової дисципліни.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»