• Посилання скопійовано

ДСБЕЗ при проведенні перевірок не має права порушувати режиму роботи установи

Лист МВС від 30.01.2012 р. №1289/Чн

МВС надало роз’яснення положень чинного законодавства, що регулюють порядок проведення перевірок органами ДСБЕЗ.

Нагадаємо, що ДСБЕЗ — одна зі служб МВС, які мають право проводити перевірки грошових та бухгалтерських документів, звітів, кошторисів, інших документів, що підтверджують надходження та витрачання коштів і матеріальних цінностей; проводити перевірку фактичної наявності цінностей (грошових сум, цінних паперів, сировини, матеріалів, готової продукції, устаткування); а в окремих випадках — із залученням для здійснення ревізій і перевірок працівників ДКРС, інших фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади (постанова КМУ від 05.07.93 р. №510).

Проте зазначимо, що жодним нормативно-правовим актом не передбачено порядок проведення таких перевірок. Разом з тим право на проведення таких перевірок працівники ДСБЕЗ можуть реалізовувати лише за наявності даних про порушення законодавства, що регулює фінансову, господарську та іншу підприємницьку діяльність, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Тож такі перевірки слід розцінювати як оперативно-розшуковий захід. Крім того, підрозділи ДСБЕЗ керуються у своїй діяльності законами України від 20.12.90 р. №565-XII «Про міліцію», від 18.02.92 р. №2135-XII «Про оперативно-розшукову діяльність», Кримінально-процесуальним кодексом України.

Отже, МВС повідомляє, що згідно з чинним законодавством підрозділи ДСБЕЗ не виконують функцію держнагляду у сфері господарської діяльності і не проводять планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання, хоча і здійснюють низку контрольних функцій.

Також МВС звертає увагу на те, що у разі отримання відомостей про вчинення господарських, посадових та інших злочинів у сфері економіки або підготовки до їх вчинення Державна служба боротьби з економічною злочинністю зобов’язана провести перевірку зазначеної інформації у порядку та на підставі зазначених вище нормативно-правових актів, якими не передбачаються вимоги чи правила, що визначали б недопущення порушення нормального режиму роботи суб’єкта господарювання, який перевіряється.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»