• Посилання скопійовано

У разі припинення СПДФО планових податкових перевірок не може бути

Житомирський апеляційний адміністративний суд, постанова від 25.01.2012 р., справа № 2а/1770/3589/2011

Ситуація, знайома багатьом підприємцям: підприємець вирішив припинити свою підприємницьку діяльність, підготував усі документи та подав їх до державного реєстратора, податкових органів — і раптом виявляється, що його включено до плану-графіку податкових перевірок.

Що робить у цій ситуації податковий орган за місцем обліку такого підприємця? Проводить планову перевірку.

СПДФО звертається до суду, який таки стає на бік підприємця з огляду на таке.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що позовні вимоги є безпідставними, оскільки норми Податкового кодексу України, якими врегульовано порядок проведення планових документальних перевірок, не містять жодних застережень щодо відсутності права податкових органів проводити передбачену планом-графіком планову документальну перевірку платника податків у разі прийняття рішення останнім про припинення підприємницької діяльності.

Колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що такий висновок є помилковим.

Згідно з поданими суду документами підприємець, справді, вчинив усі необхідні дії для закриття діяльності, про що було повідомлено ДПІ. Порядок зняття з обліку в органах ДПС визначено ст. 67 ПК України та розділом ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979 (далі — Порядок №979).

У разі подання заяви про зняття з обліку платника податків орган ДПС приймає рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі. Перевірка призначається протягом місяця після одержання заяви.

Заяву за ф. №8-ОПП підприємець подав 06.01.2011 р., здав всі оригінали документів своєї підприємницької діяльності, тож ДПІ мала підстави для проведення документальної позапланової перевірки підприємця у період до 06.02.2011 р. А включення її до плану-графіка проведення комплексних документальних перевірок та видання наказу на її проведення є безпідставним та незаконним.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»