• Посилання скопійовано

МВС визнає, що органи ДСБЕЗ не уповноважені проводити перевірки суб’єктів господарювання

Свого часу, відповідаючи на запитання про правомірність проведення органами Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) перевірок підприємств щодо законності здійснення підприємницької діяльності, ми доводили неправомірність таких перевірок міліції. Про це говорили і писали чимало юристів та правозахисники, але пересічному підприємцю було складно довести працівникові ДСБЕЗ, що той відвідав його офіс з перевіркою без достатніх правових підстав.

Не так давно МВС у листі від 30.01.2012 р. №1289/Чн визнало той факт, що підрозділи ДСБЕЗ МВС не виконують функцію державного нагляду у сфері господарської діяльності та не проводять планових/позапланових перевірок суб’єктів господарювання.

Як сказано у листі Міністерства, відповідно до статті 10 Закону України «Про міліцію» на міліцію покладено обов’язки виявляти, припиняти, розкривати злочини та запобігати їм, застосовувати з цією метою оперативно-розшукові та профілактичні заходи, передбачені чинним законодавством. У зв’язку з цим, як зазначає МВС, міліція здійснює перевірку відомостей (!!!) скоєння злочинів та інших правопорушень або підготовку до їх здійснення у порядку та на підставах, передбачених, зокрема, ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України, п. 24 ст. 11 Закону «Про міліцію», ст. 8 Закону «Про ОРД».

Проте у листі МВС №1289/Чн перераховано сфери діяльності, в яких міліція здійснює контрольні функції. Йдеться про контроль дотримання ліцензійних умов надання охоронних послуг, правил у сфері виробництва і ремонту вогнепальної зброї та боєприпасів, холодної та пневматичної зброї, функціонування об’єктів, де вони використовуються, контроль у сфері обороту наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також деякі інші сфери.

При отриманні відомостей про скоєння господарських, посадових та інших злочинів у сфері економіки або підготовку до їх скоєння ДСБЕЗ, як сказано у листі МВС, зобов’язана здійснити перевірку такої інформації у порядку та на підставі вищезазначених нормативно-правових актів.

Якщо суб’єкт господарювання вважає, що певні дії працівників міліції є незаконними, такі дії можуть бути оскаржені в органи внутрішніх справ, до суду або прокурора — резюмує МВС.

Дмитро Гарний

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»