• Посилання скопійовано

За Законом №2181 підтвердженням надсилання рішення органу ДПС був факт його передання на пошту

ДПС у Львівській області на своєму сайті http://www.sta.lviv.ua/ повідомляє про судову практику за участю органів ДПС: спір стосується порушення вимог пп. 5.2.2 ст. 5 Закону №2181 — визнання бездіяльності податкового органу щодо ненадсилання (невручення) рішення за результатами розгляду скарги на податкове повідомлення-рішення. Рішення прийнято на користь податкового органу.

Так, за даними ДПС у Львівській області, ВАСУ, розглянувши касаційну скаргу платника податку, у своєму рішенні зазначив: «...Судами на підставі досліджених доказів (конверта та листа відділення поштового зв’язку від 27.12.2005 р.) достовірно встановлено факт надіслання (вручення) рішення про результати розгляду скарги, що виключає підстави для задоволення позову про визнання бездіяльності податкового органу щодо ненадсилання (невручення) такого рішення. Сам по собі факт надсилання рішення про результат розгляду скарги на адресу платника податків без повідомлення про вручення, на чому наголошує позивач, не є підставою для висновку про ненадсилання такого рішення контролюючим органом і не може бути підставою для задоволення позову, предметом якого є вимоги про визнання бездіяльності податкового органу щодо ненадсилання (невручення) рішення...».

Слід звернути увагу на те, що такий підхід до тлумачення поняття «надсилання (вручення)» в судах спостерігається й сьогодні. Хоча, з огляду на положення ПКУ, зокрема, п. 58.3, до поняття «надсилання (вручення)» значно ближче поняття вручення, тобто дія, яка полягає у переданні відповідного рішення посадовій особі під розписку або надісланні листом з повідомленням про вручення.

Тож на сьогодні ПКУ термін «надсилання (вручення)», на нашу думку, прив’язав саме до факту отримання платником податку кореспонденції, ніж до факту надсилання його податковим органом.

До речі, на такий висновок наштовхують і приписи останнього абзацу п. 58.3 ПКУ: «У разі якщо вручити податкове повідомлення-рішення неможливо через помилку, допущену контролюючим органом, податкове повідомлення-рішення вважається таким, що не вручено платнику податків».

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»