• Посилання скопійовано

Орган ДПС повинен надати суду докази як дати виникнення податкового боргу, так і його розміру

Інформаційний лист ВАСУ від 12.04.2012 р. №1044/11/13-12

ВАСУ вже вкотре повертається до питання стягнення податкового боргу за поданням органів ДПС. ВАСУ нагадує, що

1) стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надсилання такому платнику податкової вимоги;

2) подання органу ДПС подається до суду першої інстанції протягом 24-х годин з моменту встановлення обставин, що обумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі.

Моментом виникнення таких обставин, які обумовили звернення до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом, є направлення податкової вимоги платнику податків, а у разі коли після надсилання (вручення) податкової вимоги відбулось збільшення суми податкового боргу, орган ДПС повинен надати суду документальне підтвердження того, що податковий борг збільшився після надсилання (вручення) платнику податків податкової вимоги.

При цьому суд звертає особливу увагу на те, що вимоги направлення повторних податкових вимог у разі збільшення податкового боргу ПКУ не містить.

Передбачений строк у 24 години, протягом яких податковий орган у разі збільшення податкового боргу після надсилання податкової вимогимає право звернутися з відповідним поданням, слід обчислювати з нуля годин дня, що настає за останнім днем сплати суми податкового зобов’язання, визначеного за правилами ст. 57 Кодексу.

Тож орган ДПС при зверненні до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом з платника податків має додати такі докази:

 

  • документальне підтвердження дати направлення (вручення) податкової вимоги платнику податків;

 

 

  • докази того, що орган ДПС надіслав платнику податків (відповідачу) копії подання та доданих до нього документів. Цю правову позицію ВАСУ відображено у п. 3 Інформаційного листа від 02.02.2011 р. №149/11/13-11.

 

 

  • документальне підтвердження дати виникнення податкового боргу (для встановлення обставин строків звернення до суду);

 

 

  • документальне підтвердження розміру податкового боргу (для чого потрібно надати відповідні розрахунки із зазначенням періодів, за які виник борг, та підстав виникнення податкового боргу — податкові декларації, податкові повідомлення-рішення тощо).

 

 

У разі розбіжностей між сумою податкового боргу в поданні та у податковій вимозі суди мають ретельно з’ясовувати обставини збільшення такого податкового боргу. При цьому слід ураховувати зміст заперечень платника податків. Якщо матеріалів у справі недостатньо для висновків щодо безспірності суми податкового боргу, суд відмовляє у прийманні подання, а відкрите провадження у справі закриває.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»