• Посилання скопійовано

У разі проведення перевірки за постановою слідчого податкове повідомлення-рішення не виноситься

Постанова Львівського окружного адмінсуду від 30.01.2012 р. у справі №2а-13565/11/1370

Під час розслідування кримінальних справ слідчі мають право винести відповідну постанову та залучити податковий орган для перевірки окремих фактів, про що податковий орган виносить наказ та проводить виїзну позапланову перевірку з підстав, визначених у пп. 78.1.11 ПКУ.

Постає запитання: якщо під час такої перевірки податковий орган встановлює порушення податкового законодавства, чи має він право визначити податкові зобов’язання та надіслати платнику податків податкове повідомлення-рішення одночасно з повідомленням про результати такої перевірки слідчого?

Суд під час аналізу положень ПКУ дійшов таких висновків. На його думку, приписи п. 86.9 ПКУ кореспондують з нормою, закріпленою у п. 58.4 ПКУ.

Згідно з постановою про порушення кримінальної справи, в межах якої проводилася перевірка підприємства, суд встановив, що таку справу порушено, серед іншого, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Оскільки позапланову перевірку проведено у межах кримінальної справи відповідно до пп. 78.1.11 ПКУ, тобто призначено відповідно до кримінально-процесуального закону, ДПІ відповідно до п. 86.9 ПКУ не мала права приймати податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки до дня набрання законної чинності відповідним рішенням суду.

Суд також зазначає, що оскільки ДПІ при винесенні спірних податкових повідомлень-рішень не врахувала вимоги п. 86.9 ст. 89 ПКУ, такі податкові повідомлення-рішення слід визнати протиправними та скасувати саме з вищенаведених підстав. При цьому суд вважає недопустимим дослідження у цій справі фактичності та реальності господарських операцій платника податків з контрагентами, оскільки такі обставини у подальшому можуть вплинути на результати розслідування кримінальної справи, для чого ДПІ і було доручено провести перевірку підприємства.

Зауважимо, що ДПАУ ще у листі від 25.01.2011 р. №1754/7/23-8017 (http://news.dtkt.com.ua/show/ukr/article/8542.html) дозволила за наведених вище обставин визначати суми грошових зобов’язань, але при цьому зазначила, що податкове повідомлення-рішення не має прийматись. В інших випадках (за результатами перевірок платників податків, стосовно яких та/або їхніх посадових осіб кримінальну справу не порушено або порушено кримінальну справу, предметом якої не є податки, збори) грошові зобов’язання визначаються та, відповідно, приймається податкове повідомлення-рішення щодо платників податків у загальновстановленому порядку.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»