• Посилання скопійовано

Змінено підстави для проведення позапланових перевірок

Закон від 13.04.2012 р. №4652-VI

У зв’язку з ухваленням Кримінального процесуального кодексу України Законом від 13.04.2012 р. №4652-VI Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів. Чергові зміни внесено до Податкового кодексу України, наприклад, до ст. 78, яка передбачає порядок проведення документальних позапланових перевірок.

Зокрема зміни внесено до пп. 78.1.11 ст. 78 ПКУ.

Було: «78.1.11. отримано постанову суду (ухвалу суду) про призначення перевірки або постанову органу дізнання, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону у кримінальних справах, що перебувають у їх провадженні».

Стало: «78.1.11. отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону».

Також внесено зміни до абз. 2 пп. 78.1.12 ст. 78 ПКУ, згідно з яким рішення про проведення документальної позапланової перевірки у випадку, передбаченому абз. 1 пп. 78.1.12 ст. 78 ПКУ, приймається органом ДПС вищого рівня лише у тому разі, коли щодо посадових осіб органу ДПС нижчого рівня, які проводили документальну перевірку платника податків, розпочато службове розслідування або їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (досі було: «або порушено кримінальну справу»).

Крім того, відтепер згідно з п. 56.22 ст. 56 ПКУ, якщо платник податків оскаржує рішення податкового органу в адміністративному порядку до контролюючих органів та/або до суду, повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення у вигляді ухилення від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні контролюючого органу до закінчення процедури адміністративного оскарження або до остаточного вирішення справи судом. Це правило не поширюється на випадки, коли таке повідомлення про підозру базується не тільки на рішенні контролюючого органу, а й підтверджується додатково зібраними доказами згідно з вимогами кримінального процесуального законодавства України.

Початок досудового розслідування щодо платника податків або повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення його службовими (посадовими) особами не може бути підставою для зупинення провадження у справі або залишення без розгляду його скарги (позову), поданої до суду у межах процедури апеляційного узгодження.

А згідно з абз. 1 п. 58.4 ст. 58 ПКУ, якщо судом за результатами розгляду кримінального провадження про кримінальне правопорушення, предметом якого є податки, збори, винесено обвинувальний вирок, що набрав чинності, або винесено рішення про закриття кримінального провадження за нереабілітуючими підставами, відповідний контролюючий орган зобов’язаний визначити податкові зобов’язання платника податків з податків та зборів, несплата податкових зобов’язань з яких встановлена судовим рішенням, та прийняти податкове повідомлення-рішення про нарахування таких податкових зобов’язань і застосування щодо нього штрафних (фінансових) санкцій у розмірах, визначених ПКУ.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»