• Посилання скопійовано

За вказівкою Генерального прокурора, рішення про зупинення роботи підприємств прийматимуться в судовому порядку

Генеральною прокуратурою вивчено питання законності діяльності органів державного контролю при проведенні перевірок на підприємствах.

Вивчення засвідчило наявність фактів втручання у підприємницьку діяльність з боку контролюючих та правоохоронних органів, проведення невиправдано значної кількості перевірок та необґрунтованого зупинення їх роботи.

З метою усунення таких фактів прокурорам областей за підписом Генерального прокурора України скеровано вказівки, які є обов’язковими до виконання.

За словами Генерального прокурора, вказівки доведені до відома прокурорів усіх рівнів на місцях.

«Кожного прокурора зобов’язано не допускати неправомірні дії з боку контролюючих органів по відношенню до підприємців. Утисків, шантажу, затягування перевірок не повинно бути. Діяльність правоохоронців в межах закону має сприяти процесам розвитку малого та середнього бізнесу в країні, а не перешкоджати цьому», — наголосив Віктор Пшонка.

Згідно з вказівками Генерального прокурора України, керівників органів прокуратури усіх рівнів зобов’язано усі звернення про порушення законів господарюючими суб’єктами надсилати для розгляду за належністю (до контролюючих органів), і приймати їх до провадження лише за умови попереднього вивчення відповідними органами державного контролю.

Визначено чіткі підстави та порядок проведення перевірок діяльності суб’єктів підприємництва.

Відтепер такі перевірки розпочинатимуться лише після винесення мотивованої постанови, про яку обов’язково має бути поінформований керівник суб’єкта господарювання. Раніше такі перевірки розпочинали без будь-яких постанов.

Під час перевірок оригінали документів будуть, як правило, вивчатися на місці без їх вилучення (за потреби виготовлятися копії).

Прокурорів зобов’язано не допускати зупинення діяльності підприємств засобами прокурорського реагування. У разі наявності достатніх підстав для цього — прокурори повинні звертатися з відповідними позовами до суду.

Крім того, при здійсненні нагляду за додержанням законів органами державного контролю, прокурорів зобов’язано особливу увагу звертати на законність проведення перевірок суб’єктів господарювання, прийнятих рішень про зупинення їх господарської діяльності, анулювання ліцензій, інших заходів, якими неправомірно обмежуються законі права та інтереси таких суб’єктів.

Приписи про усунення порушень закону у роботі підприємств виноситимуться лише за підписом керівників органів прокуратури обласного і міського рівнів.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»