• Посилання скопійовано

Якщо у запиті ДПС не зазначено фактів порушень, — можна на нього не відповідати

Постанова Харківського апеляційного адміністративного суду від 18.10.2012 р. Справа № 2а-3948/12/2070

Якщо у запиті ДПС не зазначено фактів порушень, — можна на нього не відповідати

Отримуючи запит про надання пояснень та їх документальних підтверджень, платник податків завжди запитує: чи обов'язково надавати відповідь? Це запитання є особливо актуальним, коли кількість таких запитів зростає щодня і збір документів по ним займає левову частку робочого часу...

Ось і в цій справі йдеться про позапланову перевірку, призначену за пп. 78.1.1 ПКУ, тобто у разі відсутності відповіді на отриманий від податкового органу запит.

Колегія суддів апеляційної інстанції зазначає, що:

1) як вбачається з наданого до матеріалів справи запиту, він містить перелік підприємств — контрагентів ТОВ, щодо яких запитано інформацію;

2) перелік документів, який наведено у запиті, має загальний характер і не враховує особливості господарської діяльності підприємства та відмінності оформлення операцій за різними правочинами та їх відображення у бухобліку;

3) будь-яких даних про підстави для надіслання запиту цей документ не містить, що свідчить про порушення оформлення запиту.

З огляду на наведене ТОВ звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит (п. 73.3 ПКУ). Відповідно, немає підстав для прийняття наказу на призначення та проведення позапланової перевірки.

До того ж ДПСУ листом від 03.12.2012 р. №3060/0/141-12/А/10-1114/4341 звертає увагу на вимоги щодо оформлення запитів: запит податкового органу в обов'язковому порядку повинен містити виклад визначених ПКУ підстав для отримання інформації. 

Наведемо приклад. Якщо запит складається за наявності сумніву щодо відносин із контрагентом, у запиті має бути вказано не посилання на відповідні норми ПКУ (пп. 20.1.6, пп. 78.1.1, пп. 78.1.4, ст. 72, 73 тощо), а інформація про таке: 

— в рамках яких заходів ДПІ встановлено сумнівність у фактах здійснення операцій; 

— на підставі яких відомостей або документів були встановлені факти сумнівності; 

— сумнівність яких саме операцій була встановлена податковим органом. 

Без зазначення у запиті наведених відомостей надання повної та обґрунтованої відповіді платником податків практично унеможливлюється. 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»