• Посилання скопійовано

Планові перевірки бізнесу - лише раз на рік

Прийнято Закон, яким обмежується втручання посадових осіб у підприємницьку діяльність

Планові перевірки бізнесу -  лише раз на рік

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (реєстраційний номер 0937), зокрема, передбачається наступне:

1) різним контролюючим органам заборонено проводити планові перевірки одного суб’єкта господарювання протягом календарного року;

2) забороняється проводити перевірки суб’єктів господарювання за анонімними та іншими необґрунтованими заявами, а також за зверненнями юридичних осіб, які досить часто використовуються для тиску на бізнес, усунення конкурентів;

3) забороняється вилучення у суб’єктів господарювання оригіналів їх фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, а також комп’ютерів, їх частин.

Окрім цього, значно зменшується перелік відносин, на які не поширюється дія цього Закону, а саме: валютний контроль, митний контроль на кордоні, державний експортний контроль, контроль за дотриманням бюджетного законодавства, банківський нагляд, держконтроль за дотриманням законодавства щодо захисту економічної конкуренції, державний нагляд за дотриманням вимог ядерної безпеки, державний нагляд в галузі цивільної авіації, при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, прокурорського нагляду, досудового слідства і правосуддя.

Ініціатором змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» виступило Мінекономрозвитку. До цього Закону увійшла ініціатива Держпідприємництва ввести відповідальність чиновників за порушення порядку здійснення перевірок, оскільки на даний момент такої відповідальності немає (таке нововведення було закладено в законопроект № 2839 від 07.04.2013).

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»