• Посилання скопійовано

Податкову міліцію вже не будуть «просити» перевіряти місцезнаходження платників податків

«Стан 9» поступово зникає не тільки з практики співпраці платників податків та податківців, а і з взаємодії податкових органів між собою. Заплановано й реформу податкової міліції. Але чи не відбудеться лише зміна назви? Ось що хвилює наразі платників податків

Податкову міліцію вже не будуть «просити» перевіряти місцезнаходження платників податків

Як відомо, Законом №909 було виключено підпункт «ж» пункту 184.1 ПКУ. Тож з 01.01.2016 р. запис в ЄДР про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу уже не є підставою для анулювання реєстрації платників ПДВ (відповідне підтвердження не передбачено й  самим Законом про державну реєстрацію).

Саме тому наказом ДФС від 14.03.2016 р. № 217 (див. нижче текст) скасовано Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків, яке було затверджено наказом ДПАУ від 17.05.2010 р. № 336. Скасування цього наказу більше пов’язано з втратою його актуальності. Адже втратили чинності всі нормативно-правові акти, на виконання яких він був прийнятий, не говорячи про численні реорганізації самої податкової служби. 

Раніше цей наказ переважно використовувався як інструмент маніпуляції платниками ПДВ: у разі потреби відповідно до розд. ІІІ цього Положення №336 податківці направляли запити до податкової міліції. Далі на підставі таких запитів податкова міліція починала розшук відповідних платників (їх керівників, засновників) за зареєстрованим місцезнаходженням у Держреєстрі. У разі незнаходження платника ПДВ за такою адресою відповідний підрозділ податкової міліції передавав до податкового органу службову записку про встановлення ознак фіктивності платника податків. Далі податківці щодо такого платника ПДВ могли скористатись правом анулювання реєстрації платника ПДВ.

Перемога? Майже!

Але внесемо краплю дьогтю у цю радісну новину:  на сьогодні планується трансформація податкової міліції у фінансову. На сайті ВРУ на цьому тижні було зареєстровано законопроект № 4228 від 15.03.2016 р. щодо створення такої фінансової поліції. Про це ми повідомляли  тут>>>

Але які саме функції та повноваження будуть покладені на фінансову поліцію, буде відомо лише після прийняття цього законопроекту. Тож стежте за оновленнями новин від «Дебету-Кредиту»!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»