• Посилання скопійовано

ДФС та Держпраці нагрянули з перевірками в ОСББ

Котролери в силах зупинити роботу ОСББ, а ті можуть накласти штрафи на мешканців

ДФС та Держпраці нагрянули з перевірками в ОСББ

Державна фіскальна служба і Держпраці зацікавилися роботою українських ОСББ. Питання у контролерів виникають в частині сплати земельного податку, доходу від здачі приміщень в оренду та правильності оформлення співробітників об'єднання. Поки що таких випадків небагато, і в поле зору перевіряльників потрапляють переважно великі організації. Але експерти не виключають - скоро можуть прийти й до інших.

Подібні прецеденти вже були зафіксовані в Києві, Сумах, Дніпрі, Луцьку. Запорізькі ОСББ теж готуються приймати «гостей».

 

Штрафи замість потреб будинку

Як розповів віце-президент «Всеукраїнської ради голів ОСББ» Роман Гученко, в деяких випадках навіть доходило до штрафу в 50-100 тис. грн. Такі санкції на ОСББ накладали за порушення КЗпП: відсутність штатного розкладу, невиплачений аванс працівнику ОСББ, відсутність запису в трудовій книжці і т.д. Але іноді, кажуть експерти, доходить до абсурду.

«Перевіряючі вимагають дозвіл на експлуатацію ліфтів. А голова, як відповідальна особа, повинен пройти відповідне навчання. Хтось навіть погоджується. Але ОСББ не повинні отримувати такі дозволи. Можна просто найняти сертифіковану організацію, яка й буде займатися ремонтом та обслуговуванням ліфтів. Зараз ми сперечаємося з ними з цього приводу», - розповів UBR.ua Роман Гученко.

За словами експертів, серйозні фінансові санкції загрожують не тільки зупинкою роботи ОСББ, а й ставлять під удар налагоджену роботу будинку, а також можуть вилитися в непередбачені витрати для жителів багатоповерхівок.

«Як варіант, оштрафоване ОСББ можуть ліквідувати, щоб не платити штраф. Але створювати нове довго. Деякі ОСББ можуть почати закладати штрафи в платіжки мешканцям, обізвавши його, наприклад, «збором на штраф». А на цей час можуть виникнути перебої в розрахунках з підрядниками, двірниками, збором грошей на потреби будинку, на ремонти та ін.», - зауважив в розмові з UBR.ua Сергій Ряполов.

 

До кого навідаються в першу чергу?

Під приціл контролерів зараз потрапляють в основному великі об'єднання багатоквартирних будинків, де є хоча б п'ять будівель та місячні обороти якого обчислюються сотнями тисяч гривень.

«Є великі ОСББ з місячним оборотом під 200-300, а то й більше, тисяч гривень, які обслуговують по 5-7 великих будинків. Також ОСББ, в яких є спірні фінансові відносини, коли голова правління на свій розсуд використовує фінанси, а частина будинку виступає проти цього. Або ОСББ в яких є, наприклад, два голови правління і два рахунки. Наприклад, кілька місяців тому в Ірпіні місцевими нотаріусами було зареєстровано кілька десятків ОСББ по всьому Києву в будинках, де мешканці про це взагалі нічого не знають», - розповів UBR.ua голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

І хоч більшість управителів не особливо розуміють, чим викликаний такий пекучий інтерес до ОСББ з боку перевіряючих органів, проте, відзначають експерти, причепитися все-таки є до чого. Причому деколи на критичні уразливості вказують самі мешканці, незадоволені нинішнім станом справ в будинку або конкретними рішеннями чинного правління ОСББ.

Наприклад, багато голів об'єднань оформлюються як ФОП і проводять всі фінанси через себе для мінімізації податкових відрахувань, та розраховуються з підрядниками готівкою. Які, до речі, теж часто працюють як приватні підприємці. Тобто, по суті, їх наймають на роботу в ОСББ.

«Річ у тому, що ці структури - неприбуткові, і часто підрядники працюють з ними як ФОП, але фактично вони працюють за зарплату, а це вже ухилення від сплати податків й оформлення», - підмітила UBR.ua адвокат Тетяна Лежух-Вовк.

Але й це ще не всі «косяки», які обіцяють проблеми всьому будинку. За словами експертів, у ДФС також можуть виникнути питання по землі, на якій стоїть будинок, що стосуються земельного податку. В окремих випадках такі розборки доходять навіть до судів.

Тому, поки до ОСББ не з'явилися перевіряючі, експерти настійно рекомендують правлінню і бухгалтерам десять разів перевірити всю документацію об'єднання й заздалегідь підготуватися до візиту контролерів.

«З землею в ОСББ все складно. Хтось оформив, хтось ні, але при цьому землю використовує. У Києві земля дорога, тому всяке буває. Намагаються економити й на цивільно-правових договорах, які укладаються з працівниками тільки на місяць, а за фактом людина працює весь рік. Належним чином часто не оформлюється й оренда приміщень, які здає ОСББ. Відповідно, податки теж не сплачуються. Ці питання також присутні й часто стають джерелом розбрату всередині ОСББ», - розповів UBR.ua КМДА Олег Попенко.

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»