• Посилання скопійовано

Економічний ефект від роботи податкової міліції у 2019 році – 6,3 млрд грн

Про це в своєму інтерв’ю заявив перший заступник голови ДФС Сергій Білан

Економічний ефект від роботи податкової міліції у 2019 році – 6,3 млрд грн

У січні-березні 2019 року загальний економічний ефект від діяльності податкової міліції ДФС становив 6,3 млрд гривень. Про це в інтерв’ю виданню «Цензор.НЕТ» заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан.

За його словами, протягом зазначеного періоду накладено арешт на майно та кошти у кримінальних провадженнях на 2,4 млрд грн, на 898 млн грн зменшено до відшкодування суму ПДВ, яка є предметом досудових розслідувань, на 910 млн грн упереджено формування схемного ПДВ у системі електронного адміністрування податку.

Крім того, за порушення у сфері державних закупівель до бюджету стягнуто  168 млн грн, з вигодонабувачів конвертаційних центрів – 344 млн грн. З незаконного обігу вилучено підакцизної продукції на 744 млн грн,  від збільшення митної вартості задекларованих товарів додатково сплачено 193 млн грн митних платежів, 676 млн грн - відшкодовано збитків у всіх кримінальних провадженнях.

Сергій Білан, зокрема, відзначив, що на сьогодні в ДФС фіксують тенденцію зростання обсягів операцій страхування, які здійснюються з порушенням вимог законодавства. Так, за 2018 рік страховими компаніями задекларовано отримання доходу у сумі 48 млрд грн, сплачено податку на дохід у 969 млн грн, у 2017 році – 36 млрд грн та 740 млн грн відповідно.

Таким чином дохід страхових компаній порівняно з 2017 роком збільшився на 12 млрд грн, а податок на дохід – на 229 млн грн, що є  позитивною динамікою.

«Приблизно 35% таких доходів страхових компаній отримано від фізичних осіб, 65% - від юридичних осіб. При цьому страхування життя займає домінуючу позицію в бізнесі лідерів європейського страхового ринку. На його частку припадає до 70% чистих премій. Така суттєва різниця у структурі доходів свідчить про можливість використання операцій страхування для мінімізації сплати податку на прибуток та виведення коштів з обігу юридичних осіб. І це ми бачимо у повсякденній роботі», – розповів Сергій Білан.

У 2018 році за результатами відпрацювання діяльності страхових компаній зареєстровано 18 кримінальних проваджень, з яких 4 спрямовано до суду. Загальний обсяг «схемних» страхових операцій, які досліджуються у рамках проваджень, понад 5 млрд гривень.

Розповів Перший заступник Голови ДФС і про порушення в інших галузях. Так, у будівельній галузі податковою міліцією проводиться операція «Будівельник». За 2018 рік за зібраними матеріалами зареєстровано 121 кримінальне провадження, встановлено суму збитків, завданих інтересам держави, у розмірі 564 млн грн, накладено арешт на майно на суму 41 млн грн, 13 справ спрямовано до суду. Профілактичними заходами забезпечено сплату пайової участі на розвиток інфраструктури на суму 39 млн гривень.

Ця робота триває і у поточному році. Вже виявлено 37 кримінальних правопорушень з боку недобросовісних забудовників та замовників, які разом нанесли державі 205 млн грн збитків.

«Пересічні покупці мають право знати, скільки насправді коштує житло та справжню перспективу його отримання. Адже основними порушеннями, зокрема і на етапі будівництва, залишаються використання фіктивних підприємств, відмивання коштів, виведення коштів за кордон за різними схемами через компанії з управління активами», – підкреслив Сергій Білан.

У фармацевтичній галузі протягом минулого та першого кварталу поточного років проведені перевірки 108 суб’єктів господарювання фармацевтичної галузі та закладів надання медичних послуг. У результаті стягнуто до бюджету 20 млн грн, ще майже 14 млн грн зменшено бюджетне відшкодування ПДВ.

Зареєстровано 92 кримінальні провадження на загальну суму встановлених збитків 415 млн грн. Матеріали 18 кримінальних проваджень з обвинувальними актами направлено до суду. Вилучено лікарських засобів та медобладнання на 34 млн гривень.

Враховуючи стрімкий розвиток інтернет-торгівлі в країні та численні звернення громадськості щодо порушень у цій сфері у листопаді 2018 року розпочато проведення операції "Мережа".

«Впевнено стверджую: майже в кожній області активно діють регіональні інтернет-сайти, що здійснюють реалізацію продукції, у т.ч. ймовірно ввезеної поза митним контролем, кінцевому споживачу. Додайте сюди загальновідомі Інтернет-сайти, що проводять торгівлю на всій території України і як свідчать результати проведених заходів роблять це з порушеннями законодавства», – наголосив Сергій Білан.

Так, відомий Інтернет-сайт реалізує товари через магазини у 21 регіоні виключно за готівку із видачею чеків, які не відповідають вимогам складання (не зазначений продавець товару, відсутній номер чеку, тощо). Інші сайти пропонують придбати товари шляхом поштових відправлень та переказу коштів через платіжні системи. У разі виникнення якихось проблем з придбаними таким чином товарами покупцеві буде вкрай важно знайти відповідального, а тим більш повернути витрачені гроші.

Працівниками податкової міліції м. Києва встановлено численні порушення під час реалізації товарів через один з таких сайтів. З незаконного обігу вилучені імпортні телефони, електропобутова техніка на суму понад 3,5 млн. гривень.

Зареєстровано 56 кримінальних проваджень. Додатково забезпечено надходжень до державного бюджету України на 21 млн. гривень.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»