• Посилання скопійовано

З 20 березня ППР будуть надсилатися за новими правилами

Наказ №846 було опубліковано в «Офіційному віснику» від 05.03.2021 №17. Відповідно нові правила щодо ППР запрацюють з 20 березня

З 20 березня  ППР будуть надсилатися за новими правилами

Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №846 (зареєстрований в Мін'юсті від 22.02.2021 р. за №222/35844) виклав у новій редакції Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків. 

Цей Порядок розроблено відповідно до ПКУ, МКУ, Закону про РРО, законів з питань зовнішньоекономічної діяльності та інших законодавчих актів, згідно з якими контролюючим органам надано право визначати суми податкових та грошових зобов'язань, зменшувати (збільшувати) суми податкових зобов'язань та/або податкового кредиту та/або бюджетного відшкодування з ПДВ та/або зменшувати від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємне значення суми ПДВ, застосовувати передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення вимог законодавства з питань державної митної справи, податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Він визначає форму та порядок надіслання (вручення) контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків.

Порядок приведено у відповідність до норм Податкового кодексу у зв’язку з прийняттям Закону 466-IXЗакону №190-IXЗакону №2155-VIIIЗакону№909-VIII та інших нормативно-правових актів. Зокрема, у частині:

  • доповнення підстав, у разі встановлення яких за результатами перевірки контролюючим органом надсилається (вручається) платнику податків податкове повідомлення-рішення, розширення інформації, яка повинна міститись у податкових повідомленнях-рішеннях, прийнятих за результатами документальної перевірки, визначення інформації, яка повинна міститись у Єдиному реєстрі податкових повідомлень-рішень, уніфікації норм щодо надсилання (вручення) платнику податків податкових повідомлень-рішень;
  • граничного строку сплати грошового зобов’язання, протягом якого платник податків зобов’язаний сплатити нараховані суми грошових зобов’язань;
  • прийняття за результатами перевірок, що були розпочаті до 1 січня 2021 року, податкових повідомлень-рішень, а також їх оскарження за правилами ПКУ, що діяли до 1 січня 2021 року. За перевірками, які будуть розпочаті після 1 січня 2021 року, документом передбачено прийняття податкових повідомлень-рішень та їх оскарження за правилами, що будуть діяти після 1 січня 2021 року;
  • відображення у формах податкових повідомлень-рішень інформації щодо права платника податків подати скаргу разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку та копіями підтвердних документів поважності причин його пропуску;
  • використання єдиного рахунку з 1 січня 2021 року. Включено до відповідних форм податкових повідомлень-рішень посилання на єдиний рахунок одержувача та умови сплати коштів на ці рахунки.

Крім того, кількість форм ППР (у додатках до Порядку) збільшилася вдвічі (було 14, стало 30).

Цей наказ набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" від 05.03.2021 №17. Відповідно нові правила щодо ППР запрацюють з 20 березня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»