• Посилання скопійовано

Кримінальна відповідальність за шахрайство з ПДВ: опубліковано закон

Зеленський підписав закон про зміни до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки. Зокрема, у Кримінальному кодексі встановлено відповідальність за шахрайство з ПДВ, як окремий вид кримінального правопорушення. Але це буде стосуватися сум бюджетного відшкодування з ПДВ

Кримінальна відповідальність за шахрайство з ПДВ: опубліковано закон

22 листопада Президент підписав Закон №1888 від 17.11.2021 р. про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України. Про це свідчить інформація з картки законопроєкту №3959-1. З текстом Закону №1888 можна ознайомитися тут. Його обов'язково проаналізуємо в окремому матеріалі.

Нагадаємо, що цей закон ВРУ прийняла у ІІ читанні 17 листопада. За інформацією ВРУ, закон визначає законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який у тому числі повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

Законом встановлено такі концептуальні положення:

- У Кодексі про адміністративні порушення:

  • визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами;
  • передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України.

- У Кримінальному кодексі вводиться відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість, як окремий вид кримінального правопорушення, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки України. Визначення окремого складу злочину щодо шахрайства з податком на додану вартість надасть можливість задля ефективного розслідування фактів розкрадання або заволодіння бюджетними коштами у вигляді податку на додану вартість, а також дозволить уникати суперечності між правоохоронними органами під час визначення складів злочинів за статтею 191 Кримінального Кодексу України. За нормами Закону №1888 це буде стосуватися сум бюджетного відшкодування з ПДВ. 

Також внесено зміни до ряду інших складів злочинів у зв’язку із створенням Бюро економічної безпеки України, забезпечення його незалежності та особливого порядку розслідування кримінальних правопорушень скоєних стосовно його працівників.

- У Кримінальному процесуальному кодексі:

  • визначена основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України;
  • внесені необхідні зміни щодо виключення такого суб’єкта кримінального провадження як «орган, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства» та введення нового суб’єкта - Бюро економічної безпеки України.
  • закріплені повноваження для здійснення оперативними підрозділами Бюро економічної безпеки України негласних слідчих (розшукових) дій, а також внесені інші зміни задля належного досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України.

Прикінцевими та перехідними положеннями передбачено, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня оголошення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.  Його опубліковано в "Голосі України" від 24.11.2021 р. Але оскільки початком роботи БЕБ є 25 листопада, то саме з цієї дати почали діяти норми Закону №1888.

 

Всі новини на тему бюро економбезпеки можна подивитися за посиланням.

***

Читайте також: БЕБ розслідуватиме злочини щодо податків: нова відповідальність платників

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»