• Посилання скопійовано

ДПС планує оновити форму акта та порядок оформлення результатів своїх перевірок

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про внесення змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це повʼязано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців

ДПС планує оновити форму акта та порядок оформлення результатів своїх перевірок

Державна податкова служба України відповідно до статті 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» повідомляє про оприлюднення проєкту наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до розділу ІІІ Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено з метою приведення Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20 серпня 2015 року № 727, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 року за № 1300/27745 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22 грудня 2021 року № 702) (далі – Порядок), у відповідність до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888-ІX).

Законом № 2888-IX внесено зміни до Кодексу у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» (далі – Закон № 1591-IX), яким запропоновано привести термінологію окремих статей Кодексу у відповідність до положень Закону № 1591-IX та уточнити деякі положення Кодексу з метою їх узгодження з положеннями Закону № 1591-IX, у тому числі в частині визначення категорії надавача платіжних послуг, що передбачені пунктами 2 - 7 частини першої статті 10 цього Закону.

Також Законом № 2888-IX змінюється визначення податкового номера платника податків, згідно з яким у контролюючих органах ведеться облік платників податків, запроваджується можливість використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх використанням, під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей.

У зв’язку з цим проєктом наказу заплановано приведення Порядку у відповідність до вимог Закону № 2888-IX, прийняття якого призвело до появи великої кількості нової специфічної термінології, яка почала використовуватися у фінансовій сфері з прийняттям Закону № 1591-IX.

Прийняття проєкту наказу забезпечить приведення Порядку у відповідність до вимог Закону № 2888-IX, яким вносяться зміни щодо визначення податкового номера платника податків (зміни до пункту 63.6 статті 63 глави 6 розділу II Кодексу) та використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх використанням, під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих банках, a також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей (зміни до статті 69 глави 6 розділу II Кодексу).

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу можливо надсилати упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на вебпорталі Державної податкової служби України за адресою: Державна податкова служба України, Департамент податкового аудиту, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053; електронна адреса – post@tax.gov.ua.

Додаткові матеріали

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»