• Посилання скопійовано

ДПС штрафує бізнес за законне користування воєнними пільгами

Рада бізнес-омбудсмена отримала одразу декілька скарг від підприємств, яким податкова нарахувала штрафи, попри те, що вони скористались у зазначений період пільгами. Завдяки медіації РБО ДПС скасувала відповідні нарахування та штрафи з податку на нерухомість

ДПС штрафує бізнес за законне користування воєнними пільгами

За інформацією Ради бізнес-омбудсмена, на початку повномасштабного вторгнення держава впровадила податкові послаблення для бізнесу. Згідно зі змінами до ПКУ, внесеними навесні 2022 року, платники з 1 березня по 31 грудня 2022 року отримали можливість тимчасового звільнення від нарахування та сплати податків за земельні ділянки та нерухомість, що розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії. У квітні 2023 року законом було уточнено, що держава не має штрафувати бізнес за несплату таких податків, а всі визначені у податкових повідомленнях-рішеннях борги підлягають анулюванню.

Проте протягом 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала одразу декілька скарг від столичних підприємств, яким податкова нарахувала штрафи попри те, що вони скористались у зазначений період пільгами. Майно скаржників розташоване в м. Києві, а столиця увійшла до переліку територій активних бойових дій з 24.02.2022 по 30.04.2022.

Втім, у кожній справі податківці виявили заниження сум податку за землю або податку на нерухоме майно. У результаті суми штрафів сягали від 500 тис. до мільйону гривень.

Рада декілька разів порушувала питання застосування пільг з податку на землю та нерухомість на Експертній групі з Державною податковою службою України (ДПС України). Крім того, щодо кожної скарги РБО зверталася листом до ДПС України із проханням відкликати податкові повідомлення-рішення, адже компанії ніяк не порушували законодавство. Окремо ДПС України розглянула адміністративні скарги підприємств за участі Ради.

Врешті-решт завдяки медіації РБО податкова скасувала відповідні нарахування та штрафи з податку на нерухомість.

Джерело: Фінансовий омбудсман

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»