• Посилання скопійовано

Чи може ДПС проводити перевірку факту наявності пального в резервуарах АЗС під час їхньої зачистки?

Якщо мережа автозаправок заздалегідь надсилає повідомлення ДПС про зачистку резервуарів, то ДПС не має права проводити в ці моменти перевірку факту наявності пального в резервуарах

Чи може ДПС проводити перевірку факту наявності пального в резервуарах АЗС під час їхньої зачистки?

Мережа автозаправних станцій звернулася до бізнес-омбудсмена, оскільки податкова в результаті перевірки нарахувала їй штраф у 1,2 млн грн за те, що вона нібито на одній із київських автозаправок реалізувала пальне без використання РРО. Такого висновку податківці дійшли через відсутність пального в резервуарах під час порівняння залишків у резервуарі з наданими до перевірки документами.

Мережа автозаправок передала податковій документи, які підтверджують, що саме на момент перевірки вона здійснювала технічні роботи із зачищення резервуарів на АЗС. Тож у зв’язку з цим пальне було тимчасово переміщене із резервуарів у цистерни компанії, що проводила технічне обслуговування резервуарів.

Не погоджуючись з податківцями, компанія оскаржила їх рішення про нарахування штрафів до Державної податкової служби України (ДПС України). Одночасно компанія звернулася до Ради бізнес-омбудсмена та просила взяти участь у розгляді її справи ДПС України.

У листі до ДПС України, а також під час спільного розгляду скарги за участі податкової та скаржника Рада звернула увагу, що мережа автозаправок заздалегідь надіслала повідомлення податковій про зачистку резервуарів. Таку профілактику АЗС мають періодично проводити відповідно до законодавства, адже вона сприяє безпечному зберіганню нафтопродуктів та продовжує термін експлуатації обладнання. Незважаючи на отримання такого повідомлення, податковий орган вирішив саме в цей день перевірити факт наявності пального в резервуарах АЗС.

Що стосується використання РРО, то компанія має встановлений на АЗС апарат РРО, проте факт продажу пального не був доведений податковою. Первинні документи підтверджували, що компанія проводила всього лише зачищення резервуарів, тому нарахування штрафу не мало жодних розумних обґрунтувань. Тож і Закон про РРО компанія не порушила. 

Таким чином, ДПС України погодилася з тим, що компанія проводила зачищення резервуарів і скасувала штраф регіональної податкової на 1,2 млн грн.

Джерело: Рада бізнес-омбудсмена України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»