• Посилання скопійовано

Отримали від працівників паперові лікарняні листки – готуйтеся до зустрічі з фахівцями ПФУ

Територіальні фахівці ПФУ у І кварталі 2024 року провели 67 перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності, зокрема й паперових

Отримали від працівників паперові лікарняні листки – готуйтеся до зустрічі з фахівцями ПФУ

Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області нагадує, що призначення та виплата лікарняних здійснюються за рішеннями страхувальників на підставі виданих застрахованим особам листків непрацездатності.

Оскільки Міністерством охорони здоров’я України встановлено заборону на видачу закладами охорони здоров’я паперових листків непрацездатності, наразі страхувальники, у переважній більшості, опрацьовують електронні. Однак трапляються випадки, коли заклади охорони здоров’я все ж таки видають своїм пацієнтам паперові листки непрацездатності, стосовно яких часто виникають запитання щодо обґрунтованості їх видачі, термінів непрацездатності, статусів (первинний чи продовження), відповідності термінів для огляду у МСЕК, дотримання порядку заповнення самого бланка, його черговості і зв’язку з виданими застрахованій особі електронними листками непрацездатності.

Для попередження неправомірних виплат або усунення ймовірних порушень страхувальники можуть ініціювати перевірку листка непрацездатності, звернувшись до Пенсійного фонду України.

Протягом І кварталу поточного року фахівцями Головного управління Пенсійного фонду у Вінницькій області проведено 67 перевірок обґрунтованості видачі листків непрацездатності, зокрема й паперових. За результатами перевірок попереджено здійснення виплат на суму 77,3 тис. грн, а закладами охорони здоров’я відшкодовано 1,4 тис. грн неправомірно виплачених страхових коштів.

Окрім того, систематичною є роз’яснювальна робота серед лікарів закладів охорони здоров’я Вінниччини з питань оформлення бланків паперових листків непрацездатності та порядку їх видачі.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»