• Посилання скопійовано

Як ДПС продовжує боротися з тінізацією розрахунків: аналіз від Гетманцева

За словами Гетманцева, з початку року проведено 519 перевірок субʼєктів господарювання, яким нараховано 17,5 млн гривень штрафних санкцій. Крім того, ДПС зафіксувала 659 фактів продажів особами, не зареєстрованими як СГ

Як ДПС продовжує боротися з тінізацією розрахунків: аналіз від Гетманцева

Гетманцев присвятив декілька постів у Телеграм-каналі новинам детінізації розрахунків. Також він розповів, які кроки вже зроблені у цьому напрямі, а які ще слід зробити.

 

Активно детінізується інтернет-торгівля

З початку року проведено 519 перевірок субʼєктів господарювання, яким нараховано 17,5 млн гривень штрафних санкцій. Крім того, ДПС зафіксувала 659 фактів продажів особами, не зареєстрованими як субʼєкти господарювання. Ситуація з інтернет-торгівлею є складною, тому, безперечно, детінізацію цієї сфери необхідно прискорити.

 

Проблема з ресторанами

Він підкреслив, що однією з найгірших ситуацій з тінню є ситуація у ресторанному бізнесі.

Ресторатори продовжують друкувати декілька чеків на день або не проводити розрахунки через РРО взагалі, працюючи "вчорну".

Попри це з початку року виторги збільшилися на 42,6%. Збільшились і податкові платежі. Хоча лише в липні нараховано 7,8 млн грн штрафних санкцій під час проведення 674 перевірок.

"Знаю багатьох рестораторів як порядних людей. Друзі, ухилення від оподаткування у війну є неприйнятним. Треба вже вчора відмовлятись від цих ганебних практик.

Також звертаюся до споживачів - будь ласка, вимагайте чек РРО за сплачені вами гроші. Цим ви реально допомагаєте зібрати гроші на армію", - написав Гетманцев.

 

Ситуація з продажем тютюну та використанням РРО

"Хочу подякувати деяким роздрібним мережам з реалізації тютюну, які відмовилися від практики продажів поза РРО", - наголосив нардеп.

У порівнянні з січнем в липні продажі тютюнових виробів по країні зросли на 21,6 %. Особливо дякую податківцям і підприємцям, які працюють у МАФах міста Києва, де приріст до січня становить 148,2%.

Водночас ми бачимо, що на третині точок продажу тютюну не встановлені POS-термінали. Це є порушенням діючого законодавства та передбачає адміністративну відповідальність. Виправте, будь ласка, asap.

У липні цього року був встановлений історичний рекорд щоденної кількості чеків РРО - 26,6 млн, середньоденна сума виторгу становить 12,2 млрд гривень. Загалом за місяць створено 827,9 млн чеків на суму 377,23 млрд гривень. У порівнянні з попереднім місяцем зростання середньоденних виторгів відбулося на 3,4 %, а в порівнянні з січнем - на 22%, що свідчить про сталу динаміку відбілення торгівлі.

Приємні новини з ринку вендингу

Компанії, що оперують вендинговими апаратами, активно встановлюють РРО, а сума їх виторгу зросла з початку року на 292%. Кількість фіскалізованих машин зросла утричі і становить 7296.

За даними комітету ВРУ, значна кількість апаратів ще перебуває в тіні. Тому з метою уникнення непорозумінь якомога швидше слід виправити цю прикру помилку, уникнувши несприятливих наслідків. Таку позицію висловив голова комітету у своєму Телеграм-каналі.

Значно детінізувалася цього року діяльність із продажу ювелірних виробів

Бачимо збільшення виторгів з січня до липня на 56%. А сплата податків збільшилася більш ніж удвічі. Великі гравці ринку повністю перейшли на білу сторону бізнесу та уважно стежать за колегами. Стежимо і ми, і просимо вимагати чеки при придбанні ваших прикрас. Памʼятаємо, що таким чином ви допомагаєте зібрати гроші на армію.

"Дуже вдячний тим великим мережам з продажу електроніки, які почули державу і припинили практики з ухилення від оподаткування, відкоригувавши обʼєкт оподаткування за минулий період. Серед них чотири найбільші гравці.

Інші компанії також чують суспільство, відмовляючись від старих схем. А ті, хто досі бавиться продажем електроніки «на замовлення із доставкою», зрозумійте, що ваші спроби працювати "вчорну" очевидні, ДПС їх бачить і із задоволенням робить контрольні закупівлі, донараховуючи штрафи і передаючи матеріали до БЕБ.

Загалом цьогоріч проведено 1306 перевірок платників податків цієї галузі, нараховано  2,1 млрд гривень.

Сплата податків галуззю рік до року подвоїлася!

Податкове навантаження істотно зросло. А ганебна схема з аудіокнигами - в минулому.

Наразі тривають 66 перевірок із щоденним проведенням хронометражу. І така практика триватиме  до повної детінізації галузі.

Друзі, новий порядок застосування правил у повній відповідності до ПК є постійним і невідворотним. Іншого не буде. Альтернативи роботі повз закон не існує. А покупці хай не забувають вимагати чек! Адже таким чином ви допомагаєте профінансувати армію за рахунок своїх податків", - наголосив нардеп.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»