• Посилання скопійовано

ВСУ: Включення ДФС до власних баз інформації про висновки перевірки щодо платника податків не порушує його прав

Дії фіскального органу щодо включення інформації, отриманої в результаті перевірки до баз даних, не породжують правових наслідків для платника податків (зокрема, не створюють жодних перешкод у його господарській діяльності)

ВСУ: Включення ДФС до власних баз інформації про висновки перевірки щодо платника податків не порушує його прав

Постанова ВСУ від 13 грудня 2016 року № 21-2308а16 цікава, насамперед, тим, що нею скасовані три позитивні судові акти у справі на користь платника податків. І висновок Судової  палати в адміністративних справах ВСУ цілком логічний: висновки акту перевірки, яка  призначена і проведена відповідно до закону, є відображенням дій податкових інспекторів – здійснення ними своїх завдань та функцій. Ці висновки разом з іншою інформацією можуть в порядку, передбаченому законодавством, вноситись до баз даних фіскального органу та використовуватися ним у подальшій роботі.

Разом з цим дії фіскального органу щодо включення інформації, отриманої в результаті перевірки до баз даних, не породжують правових наслідків для платника податків, зокрема не створюють жодних перешкод у його господарській діяльності.

Отже, при спробі визнати такі дії фіскального органу платником податку протиправними, суду слід відмовляти у задоволенні позову, а ухвалені рішення на користь платника податку з цього приводу мають бути скасовані. Адже платник податку не може довести суду, в чому полягає порушення його прав в такому випадку.   

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»