• Посилання скопійовано

Головні аспекти судової практики з трансфертного ціноутворення

ДПС підкреслила, що на сьогодні суттєвої уваги потребує становлення судової практики з ТЦУ, як одного з інструментів упередження використання та руйнування агресивних схем ухилення від оподаткування

Головні аспекти судової практики з трансфертного ціноутворення

ДПСУ розповідає, що Україна в повній мірі залучена до процесів протидії розмиванню оподатковуваної бази та виведенню прибутків з-під оподаткування (План дій BEPS), що в контексті глобалізації економіки є світовим трендом.

Тому на сьогодні суттєвої уваги потребує становлення судової практики з трансфертного ціноутворення, як одного з інструментів упередження використання та руйнування агресивних схем ухилення від оподаткування.

Судова практика з трансфертного ціноутворення умовно поділяється на формальні справи та справи по суті. До формальних спорів належать справи стосовно своєчасності подання звіту про контрольовані операції, повноти відображення контрольованих операцій у такому звіті та правомірності застосування штрафних санкцій. До справ по суті належать справи щодо визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», у яких розглядаються питання щодо правильності визначення методу трансфертного ціноутворення, вибору зіставних операцій/компаній, розрахунку рентабельності тощо.

Процес накопичення судової практики дозволяє встановлювати прозорі, зрозумілі та справедливі правила оподаткування контрольованих операцій, уникати методологічних помилок, сприяє проведенню відкритого діалогу між платником податків і контролюючим органом та покращенню бізнес-клімату в Україні.

З цією метою Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду щодо трансфертного ціноутворення, зокрема, щодо оподаткування таких операцій:

  • визнання господарських операцій контрольованими;
  • реалізація принципу «витягнутої руки»;
  • особливості податкової звітності та контролю.

Ознайомитись з оглядом можна за посиланням.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»