• Посилання скопійовано

Продаж авто фізособі нижче балансової вартості

ВС вважає, що різниця між балансовою вартістю ТЗ та фактичною ціною договору становить індивідуальну знижку та є додатковим благом фізособи-покупця

Продаж авто фізособі нижче балансової вартості

Коментар до Постанови ВС від 02.05.2024 у справі №320/3024/22

ТОВ у 2019 році придбало легковий автомобіль за 1 909 857,06 грн (це ціна без урахування ПДВ). У 2020 році цей автомобіль був проданий фізичній особі усього за 120 000,00 грн (і це ціна з ПДВ!) Тобто дохід ТОВ від продажу після вирахування ПДВ становив усього 100 000 грн. Звідки ж така величезна різниця? ТОВ не могло замортизувати це авто за рік, і ринкова ціна цього авто явно була на порядок вища. Автомобіль майже новий, у відмінному стані, як-то кажуть, – не битий, не фарбований. Чи не була така купівля і наступний перепродаж спробою покласти на ТОВ левову долю витрат й уникнути сплати ПДФО та ВЗ у разі, якщо б авто цій фізособі просто подарували?

Це питання зацікавило й податківців, які вирішили, що цю різницю треба вважати не лише збитком ТОВ, а й оподатковуваним доходом ФО-покупця.

 

А що з ПДВ?

Окреме питання виникає і щодо бази нарахування ПДВ у такому випадку. Втім, тут ТОВ жартувати не стало.

На дату продажу автомобіля ТОВ самостійно донарахувало ПДВ на суму перевищення балансової вартості над фактичною ціною. І тут ми вперше бачимо показник цієї різниці у гривнях.

Дві податкові накладні на цей продаж були складені на загальну суму 1 789 857,07 грн, але це з ПДВ. А сума без ПДВ становила 1 491 547,56 грн.

Орган ДПС в акті перевірки зазначив, що база оподаткування за такою операцією визначатиметься виходячи з договірної ціни такого автомобіля, але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснено таку операцію.

Враховуючи, що база оподаткування ПДВ згідно з податковими накладними становить 1 491 547,56 грн (без ПДВ), розмір знижки буде 1 391 547,56 грн (1 491 547,56 грн балансової вартості - 100 000,00 грн вартості автомобіля без ПДВ за договором). І ось ця знижка є додатковим благом фізособи-покупця.

 

ТОВ заперечувало уникнення оподаткування

ТОВ пояснило, що на момент реалізації вказаного автомобіля (травень 2020 року) не було можливості знайти суб’єкта оціночної діяльності, який зміг би забезпечити проведення належним чином експертизи оціночної, ринкової вартості автомобіля. Це ж саме карантин був у розпалі!

Використання ж для визначення оціночної, ринкової вартості будь-яких вебсайтів, пов’язаних з купівлею-продажем автомобілів, на думку ТОВ, є неприпустимим, оскільки вартість одного й того самого автомобіля на таких сайтах є різною. Тому він використав своє право на визначення ціни продажу автомобіля у договірному порядку. Тобто на що вони з покупцем зовсім випадково домовилися, то і є ринковою ціною.

 

Розрахунок ПДФО та ВЗ – за ПКУ

Заниження бази оподаткування ПДФО та військового збору за той самий період було розраховано за формулою п. 164.5 ПКУ, а саме – за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де К – коефіцієнт;

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування. 

Таким чином, база оподаткування ПДФО у вигляді отримання фізособою додаткового блага в негрошовій формі у нашому випадку дорівнює 1 697 009,23 грн (1 391 547,56 грн х 1,21951219512 (100 : 82 (100 - 18))), а сума податку, відповідно дорівнює 305461,66 грн (1 697 009,23 грн х 18%).

Оскільки до оподаткування військовим збором згаданий п. 164.5 ПКУ не застосовується, сума військового збору, яку мало донарахувати ТОВ, становить 20 873,21 грн (1 391 547,56 грн х 1,5%).

З цими розрахунками суд погодивмя у повному обсязі та залишив податкові-повідомлення рішення з ПДФО та ВС, складене органом ДПС, у силі.

ТОВ спробувало послатись на пільгу за ст. 173 ПКУ. Втім, суд вважає, що вказана норма закріплює пільгу (звільнення) від оподаткування доходу фізичних осіб від першого протягом року продажу легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда. А тому не стосується правовідносин, пов’язаних не з продажем, а з придбанням фізичною особою ТЗ з індивідуальною знижкою.

 

Дохід ФО за індивідуальною знижкою

Колегія суддів ВС дійшла висновку, що юрособа, продаючи фізособі товари (роботи, послуги) за індивідуальною знижкою, надає таким чином цій особі додаткове благо, яке має включатися до загального місячного оподатковуваного доходу такої особи та, відповідно, з цих сум необхідно сплачувати ПДФО. 

Індивідуальна знижка на товар є додатковим благом, що має включатися до оподатковуваного доходу та належним чином оподатковуватися (мають утримуватися та сплачуватися податки та збори). Зважаючи на обов’язок юрособи нараховувати та сплачувати ПДФО при виплаті (наданні) будь-якого виду доходів, що надається фізичній особі, такий обов’язок поширюється на юрособу й у випадку надання індивідуальної знижки фізичній особі при продажу товарів.

Тобто у разі надання юридичною особою додаткового блага у вигляді індивідуальної знижки на товари фізичній особі юрособа набуває статусу податкового агента (продавця) стосовно фізособи (покупця). Відповідно, у юридичної особи виникає обов’язок протягом трьох днів з дня вчинення операції з індивідуальною знижкою нарахувати та сплатити від імені фізособи, якій надано індивідуальну знижку, ПДФО.

Аналогічна ситуація стосується також нарахування та сплати військового збору, який нараховується та сплачується за правилами, встановленими для ПДФО, та має аналогічні об’єкти та базу оподаткування.

ВС погоджується з тим, що за відсутності оцінки ТЗ для цілей продажу єдиним документальним підтвердженням оціночної вартості проданого автомобіля, реалізованого ТОВ фізособі, є його балансова вартість на дату продажу, яка, за відомостями підприємства, становила 1 491 547,56 грн (без ПДВ).

Таким чином, відчуження транспортного засобу ТОВ на користь фізособи за ціною 100 000 грн (без ПДВ) свідчить про те, що ТОВ надало такій фізособі додаткове благо у вигляді суми знижки від звичайної вартості товару, індивідуально призначеної для такого платника податку.

Зважаючи на те, що балансова вартість відчуженого підприємством ТЗ згідно з відомостями податкової звітності останнього становила 1 491 547,56 грн (без ПДВ), суди правомірно погодилися з доводами контролюючого органу, що розмір наданої знижки становить 1 391 547,56 грн (1 491 547,56 грн (балансова вартість) - 100 000,00 грн (фактична ціна правочину), без ПДВ.

І факт надання юрособою (продавцем) фізособі (покупцю) індивідуальної знижки є додатковим благом, яке повинно включатися до загального оподатковуваного доходу та належним чином оподатковуватися. Це зумовлює обов’язок ТОВ як юрособи (продавця) нарахувати та сплатити від імені фізособи (покупця) необхідні податки та збори, чого ТОВ зроблено не було.

Окремо ВС вважає помилковими твердження ТОВ про його звільнення від оподаткування на підставі положень ст. 173 ПКУ. Вказана норма регулює порядок оподаткування доходу саме від продажу транспортного засобу, а не доходу у вигляді індивідуальної знижки при придбанні транспортного засобу, що було підставою для прийняття податковим органом податкових повідомлень-рішень з ПДФО та ВЗ. Тому зазначена норма до спірних правовідносин не застосовується.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»