• Посилання скопійовано

За податкові порушення у II — IV кварталах 2011 року — тільки пеня без штрафу

Підприємство самостійно виявило факт заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток за третій квартал 2011 р. і відобразило суму недоплати у складі декларації за 2 — 4 кв. 2011 р. Чи потрібно нараховувати штраф 5%? Адже норми ПКУ ототожнюють поняття «штраф», «фінансова санкція», «штрафна санкція», а п. 6 підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ встановлено звільнення від будь-яких фінансових санкцій платників податку на прибуток у 2-4 кв. 2011 р.?

Згідно з п. 50.1 статті 50 «Внесення змін до податкової звітності» ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Згідно з п. 50.2 статті 50 ПКУ платник податків під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом.

Відповідно до п. 6 підрозділу 10 розділу XX Кодексу до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року фінансові санкції не застосовуються.

Поряд із цим, згідно з пп. 129.1.2 статті 129 ПКУ пеня нараховується, зокрема, у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його зниження (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження).

Пеня, визначена пп. 129.1.2 статті 129 ПКУ, нараховується з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, чинної на день заниження (абзац 2 п. 129.4 статті 129 ПКУ).

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Держказначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (пп. 129.3.1 статті 129 ПКУ).

Таким чином, при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов’язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження (з дня настання строку погашення податкового зобов’язання відповідно до п. 57.1 статті 57 ПКУ за податковою декларацією, за якою виявлено заниження податкових зобов’язань, та за весь період до дня фактичної сплати (включно) суми заниженого податкового зобов’язання) з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, чинної на день заниження.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»