• Посилання скопійовано

Коли пеня не нараховується при збільшенні задекларованого податку?

За збільшення раніше задекларованого податку не потрібно сплачувати пеню, якщо платник встиг це зробити протягом 90 к. д. з граничного дня його сплати

Коли пеня не нараховується при збільшенні задекларованого податку?

Офіс великих платників податків ДФСУ повідомляє, що у їх платників все частіше спостерігаються випадки не нарахування пені у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платниками податків помилок відповідно до ст. 50 ПКУ.

Згідно ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації.

Нарахування пені розпочинається відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Закінчується нарахування пені (згідно з п. 129.3 ПКУ) у день зарахування коштів на рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

При цьому, слід зазначити, що відповідно до п. 129.9 ПКУ, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного ПКУ.

У разі, якщо зміни до податкової звітності були внесені платником після спливу 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання за звітний період, за який виправляється помилка, то відповідно до п. 129.9 ПКУ платник податку самостійно нараховує пеню за весь період заниження, починаючи з наступного дня за граничним терміном сплати податкових зобов’язань.

Крім того, слід звернути увагу, що відповідно до форм та Порядку №21, в уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок не передбачено графу для самостійного нарахування суми пені у разі заниження податкового зобов'язання.

Сума пені в інформаційній системі органів ДФС розраховується автоматично відповідно до реалізованого в ІТС «Податковий блок» алгоритму розрахунку суми пені у разі самостійного виявлення платником заниження податкового зобов'язання з податку на додану вартість. Тому, з урахуванням п. 129.3 ПКУ, при поданні уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість платнику податку необхідно сплатити суму самостійно нарахованої пені.

Таким чином, Офіс великих платників податків нагадує, що у разі внесення змін до податкової звітності після спливу 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання за звітний період, за який виправляється помилка, пеня нараховується за весь період заниження, починаючи з наступного дня за граничним терміном сплати податкових зобов’язань та підлягає сплаті до подання уточнюючого розрахунку.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»