• Посилання скопійовано

Якими є штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК? – нагадування від ДФС

Штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК в ЄРПН накладається податківцями у розмірі від 10 до 50% від суми ПДВ залежно від прострочених днів реєстрації

Якими є штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК? – нагадування від ДФС

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності ПКУ передбачені штрафні санкції.

Так, неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1 020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Невиконання платником податків вимог, передбачених абз. 35 п. 50.1 ПКУ, щодо умов самостійного внесення змін до податкової звітності – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 5% від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати).

При самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань інші штрафи, передбачені главою 11 розділу ІІ ПКУ, не застосовуються.

Вищевказані норми передбачені ст. 120 ПКУ.

Крім того, ПКУ також передбачена відповідальність за порушення строків реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН та допущення помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН.

Так, порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації ПН/РК в ЄРПН (крім ПН, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:

  • 10% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації до 15 к. д.;
  • 20% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 к. д.;
  • 30% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 к. д.;
  • 40% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 к. д.;
  • 50% суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК, – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше к. д..

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК згідно з п. 201.16 ПКУ.

У разі реєстрації ПН/РК до початку проведення перевірки, предметом якої є дотримання вимог ПКУ щодо своєчасності реєстрації таких документів в ЄРПН, штрафні санкції, передбачені п. 1201.2 ПКУ, не застосовуються.

Вищезазначені норми передбачені ст. 1201 ПКУ.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»