• Посилання скопійовано

Фіктивний контрагент та його ознаки або Як перевірити контрагента

Ніхто не зобов’язаний перевіряти свого контрагента на предмет його фіктивності. Завжди є вибір: зробити все самостійно чи дізнатися про це від фіскальної служби під час податкової перевірки. Стаття буде корисна тим, хто не бажає отримувати сюрпризи про фіктивний статус своїх контрагентів від контролюючого органу

Фіктивний контрагент та його ознаки або Як перевірити контрагента

Перший крокРеєстр юридичних осіб (Реєстр)

Тут можна знайти свого Контрагента за його назвою або кодом ЄДРПОУ. 

Подивіться КВЕДи свого партнера: чи відповідають вони тим видам діяльності, які потрібні саме вам. Нагадаємо, що відсутність у контрагента правильних КВЕДів – підстава для подальших претензій від ДФС щодо нереальності господарської операції.

Потім зверніть увагу на юридичну адресу Контрагента. Чи співпадає вона з фактичною? Якщо ні, можна поцікавитися, в чому причина. Варто подивитися фотографії будинку в Інтернеті: жилий це будинок чи офісне приміщення. Якщо в юрадресі вказаний лише номер будинку, без номеру офісу, а фотографія свідчить, що це багатоповерховий будинок з кількома під’їздами, то варто уточнити точне місце розташування товариства.

Необхідно встановити на свій месенджер Opendatabot (Публічний акаунт). Введіть юрадресу в цей Публічний акаунт і отримаєте інформацію про список всіх товариств, що зареєстровані за цією адресою. Наприклад, в м. Києві на вул. Смілянська, 7 зареєстровано 270 компаній та 38 ФОПів. Водночас по фотографії видно, що це житловий будинок, а не офісне приміщення. Отже, виглядає, як типова адреса масової реєстрації. Це не обов’язково свідчить про фіктивність Контрагента, але дає привід замислитись, навіщо він зареєстрував свою компанію в місці масової реєстрації.

В Реєстрі видно прізвище засновника Контрагента та його керівника. Перевірте ці дані в Публічному акаунті та побачите, в скількох компаніях ці особи зареєстровані засновниками чи директорами. Забагато товариств на одну людину? Це ознака фіктивності. Аналогічну інформацію можна подивитися на цьому сайті.

До речі, інформацію про керівника з Реєстру можна звірити з ПІБ особи, яка підписує з вами договір. Якщо прізвища не співпадають, вимагайте довіреність від директора на підписанта.

Якщо в Реєстрі буде номер зв’язку з товариством, зателефонуйте: чи дійсно це ваш Контрагент, чи знаходиться він за юридичною адресою.

Також в Реєстрі завжди можна побачити, чи перебуває ваш Контрагент в процесі припинення. Якщо так, вам такий контрагент ні до чого. Він вже завершує свою діяльність, тому ризик невиконання зобов’язання підвищується.

 

Другий крокРеєстр судових рішень (Судовий реєстр)

У верхнє поле «Пошук за контекстом» треба внести код ЄДРПОУ Контрагента і натиснути Enter. Ви дізнаєтесь про всі судові рішення, в яких брала участь ця компанія. 

Чим це корисно? Наприклад, суд вже встановив, що Контрагент – фіктивний, а його керівник засуджений за ст. 205 ККУ – фіктивне підприємництво. Або, наприклад, попередній керівник цього товариства засуджений за цією статтею. Або ж є вирок за ст. 212 ККУ – ухилення від сплати податків. Може бути і так, що ніякого вироку немає, проте є ухвали районного суду про надання слідчому доступу до речей та документів Контрагента. Тобто проти товариства розглядається кримінальна справа. Все це буде використано проти вас під час податкової перевірки.

Окрім криміналу, в Судовому реєстрі будуть рішення про господарські спори Контрагента. Наприклад, він не виконав умови господарського контракту і з нього намагаються стягнути заборгованість. Це також ознака токсичного клієнта. Звісно, ви можете ризикувати та продовжити співпрацювати з таким Контрагентом, але краще приймати рішення, маючи на руках якомога більше інформації.

Після пошуку за кодом ЄДРПОУ обов’язково треба повторити цю операцію, але уже із назвою Контрагента (без ОПФ та коду), адже не завжди в судовому рішенні вказується відповідний код.

 

Третій крок пошук засновника/директора Контрагента у судових рішеннях

Якщо ввести ПІБ особи в Opendatabot, Публічний акаунт окремо покаже поле «Пошук у судових справах». Звісно, за умови, що вказані особи фігурують у судових рішеннях. На сайті Судового реєстру за ПІБ особи нічого знайти не вдасться, адже там знеособлюють персональні дані фізичних осіб.

З Публічного акаунта ви можете дізнатися, що директор або засновник Контрагента засуджений вироком суду за ст. 205 ККУ. Проте може так статися, що у справі фігурує не назва вашого партнера, а зовсім інша юридична особа. При цьому за допомогою Публічного акаунта ви вже знаєте, що у вашого Контрагента декілька фірм, і вирок винесений щодо цього директора, але стосовно іншої його фірми. Тобто директора вашого Контрагента засуджено за фіктивне підприємництво на іншому товаристві.

Таким чином, існує значний ризик того, що цю особу можуть визнати винною у фіктивному підприємництві і за фірмою, яка є вашим Контрагентом. Тому клієнт стає токсичним.

Звісно, завжди є ймовірність, що у вироку зазначено не про директора вашого Контрагента, а про іншу особу з таким самим прізвищем, ім’ям, по-батькові.

 

Четвертий крок Реєстр виконавчих проваджень

Мін'юст створив автоматизовану систему виконавчого провадження. Якщо ввести код ЄДРПОУ Контрагента, можна побачити перелік виконавчих проваджень, де фігурує ваш партнер. Тобто, якщо він комусь винен гроші – це буде відображено в цій Системі.

Але отримати інформацію можна лише щодо найменування стягувачів та кількості проваджень. Інформація про суми заборгованості не публікується. Але робити на цій підставі деякі висновки про Контрагента можна. Все залежить від кількості стягнень.

Аналогічну інформацію можна ще переглянути на цьому сайті. Тут додатково можна побачити ПІБ виконавця та його номер телефону. 

Окремо наявна інформація про боржників по заробітній платі.

 

П’ятий крокподатковий борг

Цю інформацію можна довідатись з цього сайту.

 

Шостий крокРеєстр платників

Перевірте Контрагента на наявність у нього статусу платника ПДВ або єдиного податку.

 

Сьомий крокРеєстр речових прав на нерухоме майно

На цьому сайті можна подивитися, чи належить Контрагенту яка-небудь нерухомість. Для цього потрібно мати ЕЦП та сплатити державне мито за довідку у розмірі 23 грн.

Треба перейти у розділ «Послуги» – «Інформація з Державного реєстру речових прав», після чого ввести код ЄДРПОУ Контрагента. Якщо він має нерухоме майно, ви про це дізнаєтесь.

Інформація про нерухомість Контрагента допоможе перевірити його надійність та платоспроможність, адже навряд чи на фіктивні фірми будуть реєструвати багато нерухомого майна. Крім того, у разі виникнення заборгованості, вона може бути погашена за рахунок нерухомого майна.

 

Восьмий крокЄдиний державний реєстр МВС

Тут можна подати запит про наявність транспортних засобів у фізичних або юридичних осіб. Для цього знадобиться ЕЦП, але це вже безкоштовно. Відповідь прийде на електронну адресу.

 

Дев’ятий крокліцензії

Якщо предмет вашого договору – це ліцензійна діяльність, слід перевірити дійсність ліцензії Контрагента на відповідних сайтах.

Оптова торгівля алкоголем та тютюном тут.

Виробники спирту, алкоголю та тютюну.

Роздрібна торгівля алкоголем та тютюном.

Інформацію про дозволи на будівельні роботи, декларації про готовність об’єкта до експлуатації, сертифікати і таке інше можна подивитися на сайті ДАБІ.

Якщо ви не знаєте, чи потрібна ліцензія для конкретного виду діяльності, це можна перевірити у ст. 7 Закону про ліцензування, в якій міститься перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Якщо такого виду діяльності не передбачено в цьому Переліку, ліцензія не потрібна. Це закріплено в пп. 1 та 3 ч. 1 ст. 3 Закону.

 

Десятий крок – вимагайте Статут Контрагента

Завжди треба брати і вичитувати Статут вашого Контрагента. Увагу звертати слід на повноваження підписанта договору та його обмеження. Можливо, для укладання вашого договору необхідно рішення правління чи загальних зборів, а не лише підпису Директора. Проте дізнатися про це можна лише одним шляхом – ретельним вивченням Статуту партнера.

Разом зі статутом (або замість нього) вимагайте від Контрагента Опис. Адже, відповідно до ч. 4 ст. 14 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон), документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи.

Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону, код доступу до результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації – унікальна цифрова послідовність кількістю від 6 до 12 символів, що генерується в автоматичному режимі та використовується для доступу до результатів розгляду документів через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону, відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді безоплатного доступу через портал електронних сервісів до результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, у тому числі виписки та установчих документів, – шляхом їх пошуку за кодом доступу, перегляду, копіювання та роздрукування.

Оскільки державні реєстратори більше не засвідчують оригінал статуту підприємства ані своїм підписом, ані печаткою, подивитися зареєстровану версію статуту можна лише на відповідному сайті, за кодом доступу. Потрібне поле має назву «Результат надання адміністративних послуг».

Також пропонуємо ознайомитися з переліком ознак фіктивної операції, складеним Національним банком України.

Отже, озброєний той, хто інформований. Не починайте битву з контролюючими органами без зброї.

Автор: Євгеній Піддубко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»