• Посилання скопійовано

За недостовірну інформацію про бенефіціарів хочуть штрафувати до 51 тис. грн: законопроєкт №6003

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6003 щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб. Зокрема, штраф за недостовірність даних про бенефіціарів буде накладатися на юрособу у розмірі від 17000 до 51000 грн

За недостовірну інформацію про бенефіціарів хочуть штрафувати до 51 тис. грн: законопроєкт №6003

Ми вже писали, що незабаром ВРУ має розглянути законопроєкт №5807 щодо продовження строку подання інформації про бенефіціарів. 

Але наразі з'явився на сайті ВРУ  законопроєкт №6003  щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб. Його авторами є депутати партії «Слуга народу»  Василевська-Смаглюк О. М. та  Кінзбурська В.О.

Законопроєкт №6003 присвячений відповідальності за недостовірність даних про бенефіціарів.

 

Мета законопроєкту

У пояснювальній записці зазначено, що у межах проведення першої та другої національної оцінки ризиків «неефективні заходи із встановлення кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) і контролю над ними» двічі були ідентифіковані як загальнонаціональний ризик у сфері відмивання коштів. 

Згідно з висновками другої національної оцінки ризиків інформація про бенефіціарного власника юридичної особи вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), що є у відкритому доступі, без перевірки на предмет достовірності та актуальності. 

Оскільки інформація про кінцевих бенефіціарних власників у ЄДР не перевіряється на предмет достовірності та актуальності, а також відсутній механізм притягнення осіб до відповідальності за надання недостовірної інформації до ЄДР, збільшується ризик використання суб’єктів господарювання з непрозорою структурою власності у схемах відмивання коштів, а також для ухилення від сплати податків. 

 

Що пропонує законопроєкт?

Законопроєктом №6003 пропонується встановити механізм внесення до ЄДР інформації про можливу недостовірність інформації та наступну перевірку достовірності інформації про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності суб’єкта господарювання-клієнта суб’єкта первинного фінансового моніторингу у разі виявлення таким суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки розбіжностей між даними про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності клієнта, зібраними таким суб’єктом первинного фінансового моніторингу,  та такими даними у ЄДР.

Зазначимо, що наразі вже діє новий порядок для аналізу даних Держфінмоніторингом. Тож ця служба вже уповноважена приділяти увагу  вивченню даних про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарів за ЄДР та інформацією про кінцевих бенефіціарів від суб'єкта фінмоніторингу. Про це ми писали тут та тут

Законопроєкт також пропонує запровадити відповідальність юридичних осіб за внесення до ЄДР завідомо неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника таких юридичних осіб або про його відсутність.

Крім того, законопроєкт передбачає визнання таким, що не становить порушення професійної таємниці відповідних суб’єктів первинного фінансового моніторингу, повідомлення держателю ЄДР такими суб’єктами про виявлені розбіжності між даними про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності клієнта, зібраними такими суб’єктами первинного фінансового моніторингу,  та такими даними у ЄДР.

 

Розміри штрафів за недостовірні дані

Внесення особами, уповноваженими на вчинення дій, спрямованих на державну реєстрацію створення юридичної особи, до документів, що подаються для такої державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність тягнуть за собою накладення штрафу на таку юридичну особу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 до 51000 грн).

Внесення особами, уповноваженими діяти від імені юридичної особи, до документів, що подаються для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи тягнуть за собою накладення штрафу на таку юридичну особу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 до 51000 грн).

Неподання або несвоєчасне подання особами, уповноваженими діяти від імені юридичної особи, державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, або структуру власності юридичної особи тягнуть за собою накладення штрафу на таку юридичну особу у розмірі від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 до 51000 грн).

Притягнення осіб до відповідальності за ці порушення здійснюється Мін'юстом.

Нагадаємо, що наразі діє тільки штраф за порушення термінів подання інформації про бенефіціарів.

Такий штраф накладається на керівника юридичної особи або особу, вповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 17000 до 51000 грн. 

***

Ще більше новин і аналітики від редакції «Дебет-Кредит» щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: терміни, важливі нюанси, проблеми та штрафи – читайте за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»