• Посилання скопійовано

За перешкоджання ПФУ та Фонду безробіття у проведенні перевірок пропонують штрафувати

Законопроєктом №9571 пропонується внести зміни до КУпАП щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам ПФУ, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок

За перешкоджання ПФУ та Фонду безробіття у проведенні перевірок пропонують штрафувати

7 серпня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9571 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок". Він є невід’ємною частиною комплексу законодавчих змін щодо адміністрування ЄСВ, про який ми розповідали у цій новині.

Так, у ст. 188-23 КУпАП уточнюється, що за вчинення дій, що перешкоджають уповноваженим особам органів ПФУ у проведенні перевірок, пов’язаних з:

  • нарахуванням, обчисленням та сплатою ЄСВ,
  • порушеннями законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування,
  • поданням відомостей, що використовуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування,

а також вчинення дій, що перешкоджають уповноваженим особам органів ПФУ, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у проведенні перевірок щодо використання страхових коштів у випадках, передбачених законом, передбачено штраф на посадових осіб від 8 до 15 н.м.д.г. (136 - 255 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за ці правопорушення, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 10 до 20 н.м.д.г. (170 - 340 грн).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, проте не раніше набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (про проєкт цього Закону ми розповідали тут).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»