• Посилання скопійовано

З 2024 року адміністрування ЄСВ планують передати ПФУ: зареєстровано законопроєкти

За законопроєктами №9569 та №9570 сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання звітності про нарахування ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ. До того ж перевірками з ЄСВ тепер також займатиметься ПФУ

З 2024 року адміністрування ЄСВ планують передати ПФУ: зареєстровано законопроєкти

7 серпня 2023 року Г. Третьякова та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкти:

  • №9569 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування"
  • №9570 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Раніше його вже оприлюднював ПФУ на своєму сайті і ми його докладно розглядали ось тут;
  • №9571 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок".

Їх розроблення обумовлене необхідністю покращення ефективності адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Як зазначено у пояснювальних записках, метою прийняття  є:

  • покращення адміністрування в системі загальнообов'язкового соціального страхування працюючих громадян внаслідок зменшення адміністративних структур управління;
  • запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи;
  • посилення державного контролю за використанням коштів соціального страхування.

З огляду на це пропонується з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на Пенсійний фонд України.

Таким чином, взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, здійснюватиме Пенсійний фонд України відповідно до законодавства.

Відповідно сплата єдиного внеску здійснюватиметься у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду. 

Платник ЄСВ буде зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до територіального органу Пенсійного фонду за місцем обліку платника єдиного внеску (прибрано уточнення основним). Подавати звітність про нарахування ЄСВ потрібно буде через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду в електронній, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб – за їх вибором у паперовій формі, у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах соціального захисту населення та Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Велика ймовірність, що замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. При цьому подавати потрібно буде:

  • щомісячну звітність з ЄСВ до ПФУ;
  • щоквартальну звітність з ПДФО та ВЗ до ДПС.

Також і ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. Крім розділення звітності, законопроєктом пропонується зобов'язати ФОПів сплачувати ЄСВ "за себе" щомісяця. 

Відповідний законопроєкт вже розроблено та опубліковано ПФУ на своєму сайті. Але його долю ще не вирішено. Ми про нього писали тут

До того ж перевірками з ЄСВ тепер також займатиметься ПФУ.

Навіть СБУ раніше звернулась до Гетманцева задля переведення квартальної єдиної звітності для роботодавців на щомісячну. В СБУ наголосили, що квартальна форма є однією із загроз нацбезпеці та націнтересам України

Окремо нагадаємо, що Верховна Рада вже зробила перший крок для впровадження щомісячної звітності з ЄСВ. Ще у вересні 2022 року було прийнято у І читанні  законопроєкт №6120, але до другого читання від поки що не дійшов. На відміну від нового проєкту, він пропонує залишити єдину звітність, але з щомісячним періодом подання. Тож наразі вже маємо два законопроєкти, але який саме прийме ВРУ, покаже час.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»