• Посилання скопійовано

Як хочуть штрафувати банки за відмову або обмеження у здійсненні валютних операцій?

У ВРУ зареєстровано доопрацьований законопроєкт №9404-д щодо встановлення адміністративної відповідальності за незаконну відмову або обмеження у здійсненні громадянами готівкових валютних операцій

Як хочуть штрафувати банки за відмову або обмеження у здійсненні валютних операцій?

19 серпня 2023 року Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув проєкти законів:

  • №9404 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій". Про нього ми раніше писали тут;
  • №9404-1 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій прав громадян на здійснення валютно-обмінних операцій".

Під час засідання було проведено обговорення зауважень та пропозицій, наслідком яких стало підготовка доопрацьованого проєкту Закону. 22 серпня 2023 року його зареєстровано у ВРУ під №9404-д "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконну відмову або обмеження у здійсненні громадянами готівкових валютних операцій".

Ним пропонується виокремити у самостійну норму (ч. 7 ст. 166-5 КУпАП) склад адміністративного правопорушення, що передбачатиме адміністративну відповідальність посадових осіб уповноважених установ за незаконну відмову або встановлення незаконних обмежень у здійсненні операцій з купівлі, продажу або обміну фізичними особами готівкової іноземної валюти.

Санкцію за таке правопорушення пропонується встановити у розмірі від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 – 17000 грн).

З метою оперативного реагування на випадки вчинення таких адміністративних правопорушень компетенцією складання протоколів буде наділено уповноважених посадових осіб Національного банку України та поліцейських.

Компетенцією щодо розгляду таких справ та винесення постанов пропонується наділити районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді).

Одночасно пропонується доповнити статтю 6 Закону "Про валюту та валютні операції" окремими положеннями щодо встановлення заборон (на рівні Закону) стосовно запровадження уповноваженими установами обмежень у здійсненні операцій з купівлі, продажу або обміну фізичними особами готівкової іноземної валюти щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави та операцій з купівлі, продажу або обміну фізичними особами готівкової іноземної валюти, щодо банкнот іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів центральних/національних банків іноземних держав, справжність яких підтверджена з використанням відповідного обладнання.

Законопроєктом пропонується, що у випадку застосування уповноваженими установами обмежень або відмови у здійсненні операцій з купівлі, продажу або обміну фізичними особами готівкової іноземної валюти таке рішення оформлюються письмово. Процесуальний порядок оформлення такого рішення буде додатково визначено Національним банком України.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»