• Посилання скопійовано

За відмову або обмеження у здійсненні валютних операцій - адмінштраф: законопроєкт

Законопроєктом №9404 пропонується встановити адмінштраф у розмірі 8500 - 17000 грн за незаконну відмову або встановлення незаконних обмежень посадовими особами уповноважених установ у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти

За відмову або обмеження у здійсненні валютних операцій - адмінштраф: законопроєкт

Останнім часом багато банків, фінансових установ відмовляє громадянам у здійсненні готівкових валютних операцій або створює штучні перепони під час операцій з купівлі/продажу іноземної валюти під приводом «зношеності» банкнот. Зокрема, ми про це писали тут.

Такі дії банків та фінансових установ, особливо під час воєнного стану, негативно відображаються на рівні правопорядку, фінансової безпеки населення та підривають авторитет влади у складний час. Незаконні спроби уповноважених установ підвищити маржинальність таких операцій є не лише грубим порушенням пункту 32 Постанови №1, а свідчать про незадовільний рівень нормативно-правового забезпечення щодо відповідальності їх посадових осіб за вчинення правопорушень у цій сфері.

З огляду на це, 20 червня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9404 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконні відмову або обмеження у здійсненні готівкових валютних операцій".

Ним пропонується встановити штраф (у статті 162-1 КУпАП) у розмірі від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 - 17000 грн) за незаконну відмову або встановлення незаконних обмежень посадовими особами уповноважених установ у здійсненні операцій з купівлі у фізичних осіб готівкової іноземної валюти. 

За інші порушення порядку здійснення валютних операцій пропонується накладати штраф на посадових осіб юридичних осіб (крім уповноважених установ), громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від 1000 до 3000 н.м.д.г. (17000 - 51000 грн).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Своєю чергою, Нацбанк уже здійснив комплекс заходів для врегулювання непорозумінь під час здійснення валютно-обмінних операцій, а також для мінімізації впливу людського фактору на визначення ступеня зношеності іноземної валюти. Тож тепер банки та обмінники не зможуть відмовляти в обміні «зношеної» валюти.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»