• Посилання скопійовано

Раді пропонують посилити відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки

Законопроєктом №10175 пропонується підвищити відповідальність за повторність вчинення адміністративного правопорушення особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за порушення вимог пожежної безпеки

Раді пропонують посилити відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки

23 жовтня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №10175 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки".

Законопроєктом пропонується підвищити відповідальність за повторність вчинення адміністративного правопорушення особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також за використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням.

Так, ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачене частиною першою ст. 175 КУпАП, призведуть до накладення штрафу на:

  • громадян від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 - 5100 грн),
  • на посадових осіб та ФОПів - від 300 до 400 н.м.д.г. (5100 - 6800 грн).

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, які спричинили виникнення пожежі, якою не заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі – тягне за собою накладення штрафу на:

  • громадян від 300 до 400 н.м.д.г. (5100 - 6800 грн),
  • на посадових осіб та ФОПів - від 500 до 600 н.м.д.г. (8500 - 10200 грн).

Примітка. Великий розмір матеріальної шкоди встановлюється Кримінальним кодексом України.

Крім цього, законопроєктом передбачається запровадити кримінальну відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки або створення перешкод для їх діяльності, вчинене особою, до якої протягом року було застосовано адміністративні стягнення за такі ж порушення. Такі порушення пропонують карати штрафом від 2000 до 5000 н.м.д.г. (34000 - 85000 грн) або виправними роботами строком до одного року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»