• Посилання скопійовано

Помилки у звітності не призведуть до штрафу за порушення нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №12046 з метою уточнення порядку притягнення до відповідальності госпсуб’єктів за порушення виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування

Помилки у звітності не призведуть до штрафу за порушення нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю

20 вересня 2024 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №12046  "Про внесення змін до статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" щодо уточнення порядку притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування".

 

Для чого вносяться зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, чинними нормами законодавства хоч і передбачено проведення планової чи позапланової перевірки субєктів господарювання щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування, за результатами якої може бути складено припис про усунення порушень, однак притягнення до відповідальності та накладення адміністративного штрафу відбувається відразу без надання часу особі виправити відповідне порушення, а у разі невиконання вже притягувати до відповідальності.

Те саме стосується порядку притягнення до відповідальності у разі виявлення інформації, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Тобто у разі коли суб’єкт господарювання вказав помилкову інформацію щодо дотримання законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, то навіть при виявленні помилки уповноваженими органами такого суб’єкта господарювання можуть автоматично притягнути до відповідальності та накласти штрафні санкції.

У зв’язку з цим доцільно уточнити наявний порядку притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування, та встановити можливість відповідальності за порушення вимог законодавства у разі фактичного невиконання припису за результатами проведення відповідної перевірки.

 

Що саме зміниться?

Уточнюється, що у разі виявлення інформації, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, наданої територіальним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, що отримана ним від Пенсійного фонду України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення проводить позапланову перевірку виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Якщо під час позапланової перевірки виявлено порушення вимог законодавства щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі шляхом його зарахування, протягом п’яти робочих днів з дня завершення перевірки складається припис про усунення виявлених порушень.

Припис про усунення виявлених порушень має бути виконаний протягом тридцяти календарних днів з дня його отримання керівником підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадського об’єднання осіб з інвалідністю, фізичною особою, яка використовує найману працю.

Про виконання припису про усунення виявлених порушень керівник підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадського об’єднання осіб з інвалідністю, фізична особа, яка використовує найману працю, письмово повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, не пізніше трьох робочих днів після виконання припису.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»