• Посилання скопійовано

З 23 серпня е-паспорти будуть використовуватися на рівні паперових

Зеленський підписав закон, який прирівнює е-паспорти до паперових. 17 квітня цей закон опублікували в «Голосі України». Проте повноцінно запрацює він з 23 серпня 2021 року.

З 23 серпня е-паспорти будуть використовуватися на рівні паперових

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон №1368-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який парламент ухвалив 30 березня 2021 року.

А 17 квітня цей Закон було опубліковано в «Голосі України». З його текстом ви можете ознайомитись тут.

Сьогодні близько 5 млн громадян України користуються е-паспортами (цифровими образами ID-карток) через мобільний додаток порталу державних послуг «Дія».

Закон, що його підписав Глава держави, закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів. Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.

Е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

Закон набирає чинності 23 серпня 2021 року. Крім норм Закону, які передбачають, що Кабінет міністрів протягом трьох місяців з дня опублікування документа зобов'язується:

  • забезпечити розробку та затвердження нормативно-правових актів, що випливають із цього закону;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим документом;
  • забезпечити перегляд і приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»